Blog Floren: Oost, West: Europa best
Blog van FlorenGepubliceerd: 5 days ago
Als de deur opengaat, zie ik achter Jürgen de dieprode muren en het lichtbruine tapijt dat op de grond ligt. Hij vraagt mij met die bekende, vertrouwde en diepe stem of ik een kop thee wil voordat we beginnen.
Ik parkeer mijzelf op de bank terwijl hij in een andere kamer de thee aan het zetten is. Het zakje bosvruchtenthee en de dispenser met zoetjes stonden al klaar toen ik binnenkwam. Ik weet nog niet wat onze sessie vandaag gaat opleveren, maar dat ontdek ik gaandeweg vast wel.
In een periode van drie jaar heb ik zo’n twaalf maanden cognitieve gedragstherapie gevolgd. Het is een vorm van therapie waar geen medicatie aan te pas komt en niemand vanuit de armstoel je vertelt dat je problemen worden veroorzaakt door een slechte band met je moeder. Voor mij heeft het gewerkt, en ik denk dat het voor meer mensen nuttig zou zijn. Als we tenminste twee struikelblokken op zouden kunnen ruimen: het taboe rondom mentaal welzijn en de wachttijden. Aan die wachttijden kan ik zelf weinig doen, maar aan dat taboe doorbreken kan ik misschien iets toevoegen.
Ik denk dat de taboes van vandaag anders zijn dan die van vroeger. Het is misschien sociaal geaccepteerd om een therapeut te bezoeken vandaag de dag, maar veel mensen denken nog steeds dat het niets voor henzelf is, omdat hun eigen problemen ‘wel meevallen’. De implicatie is dat therapie voor mensen is die echte problemen hebben, in tegenstelling tot jouw eigen, niet-echte probleem. Maar wat is dan een echt probleem? Dat je in de ochtend je bed niet meer uit kunt? Dat je altijd overal de pest in hebt?
Wat zouden we in een bizarre wereld leven als we zo ook over onze lichamelijke gezondheid dachten. ‘Ja, natuurlijk sla ik geel uit, maar ik kan gewoon m’n dag door zonder dat ik me er heel erg aan stoor, en ik heb sowieso geen hartklachten dus het zal wel niets zijn!’
Mentale klachten zijn klachten, en net zoals je niet pas naar een dokter gaat met lichamelijke klachten als je geel uitslaat, zou je ook niet moeten wachten met het zoeken naar mentale hulp tot je in de ochtend je bed niet meer uitkomt.
Jürgen heeft mij geholpen in te zien dat mijn leven niet een eeuwige strijd is tegen dakloosheid die altijd om de hoek ligt. Ik durf meer risico’s te nemen en ik voel mij geen mislukt mens meer als de eerste keer iets niet lukt. Het heeft mij een enorme hoop mentale rust gegeven, en die rust gun ik iedereen. Ongeacht hoe klein je denkt dat je eigen problemen zijn.
Laat een reactie achter
Spelregels
De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.
Lees hier alle details over onze spelregels.
Back to Top