Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
15 augustus 2020

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Jongeren in gesprek met Rutte: meer banen, en college in het theater

Gepubliceerd: 9 July 2020 • Leestijd: 1 minuten en 14 seconden • Nieuws

Na een gesprek met Coalitie-Y roept premier Rutte werkgevers op om zo veel mogelijk stages, bijbanen en startersbanen aan te blijven bieden. Minister Van Engelshoven gaat instellingen aansporen om onderwijs te geven in theaters en congrescentra.

Sinds de lockdown is er voor jongeren veel veranderd. Hun onderwijs vindt grotendeels op afstand plaats en velen van hen zitten opeens zonder bijbaan of stage.

De jongeren van Coalitie-Y sneden deze onderwerpen gisteren aan tijdens een gesprek met premier Rutte in het Catshuis. Ook onderwijsminister Van Engelshoven en minister Koolmees van Sociale Zaken waren aanwezig.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Coalitie-Y (@coalitie_y) on

Werkloosheid

Vandaag kondigen de jongeren in een gezamenlijk persbericht een reeks nieuwe stappen aan. Zo gaat minister Koolmees samen met de jongerenorganisaties een Nationale Aanpak Jeugdwerkloosheid starten.

In een videoboodschap heeft premier Rutte daarnaast ‘alle bedrijven in Nederland’ opgeroepen om ondanks de coronacrisis zoveel mogelijk stageplekken en banen voor jongeren veilig te stellen. ‘We komen hopelijk weer snel uit de crisis’, zegt hij. ‘Dan heb je die goed opgeleide jonge mensen nodig.’

Campagne

Er werd op het Catshuis ook gesproken over het opnieuw inrichten van het hoger onderwijs in de anderhalvemetersamenleving. Bestuurders zouden studenten hier actief bij moeten betrekken, meent Coalitie-Y.

Dat vindt minister Van Engelshoven ook. Ze zal hiervoor samen met de jongerenorganisaties een campagne opstarten. Verder komt er een handreiking voor studenten in de medezeggenschap, zodat zij precies weten wat hun instemmingsrechten zijn op het onderwijsaanbod.

Meer ruimte

Een ander punt op de agenda was het capaciteitsprobleem in universiteits- en hogeschoolgebouwen. Instellingen willen meer ruimte voor fysiek onderwijs, maar door de anderhalve meter afstand blijft het voorlopig behelpen.

Maar in de crisis staan veel gebouwen die geschikt zijn voor het geven van onderwijs juist leeg, stelt Coalitie-Y. Als voorbeeld noemen zij theaters en congrescentra. Van Engelshoven gaat instellingen daarom aansporen ‘creatief te zijn met onderwijslocaties’.

De jongeren blijven de komende weken met minister Van Engelshoven in gesprek. Begin augustus moet er een definitief plan op tafel liggen.

Tekst: HOP, Evelien Flink

 Wil je op vrijdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de man/vrouw spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top