Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
8 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Gerben Sanders

‘We gaan eerstejaars laten zien hoe leuk literatuuronderzoek kan zijn’

Gerben Sanders is embedded librarian bij het Instituut voor Sociale Opleidingen (ISO). ‘Ik help bij het vinden van relevante literatuur, maar vooral zorg ik dat mensen zelf het maximale uit onze collectie en databanken weten te halen.’

‘Embedded librarian heeft wel raakvlakken met embedded journalism, waarbij journalisten dichtbij het leger verslag doen maar geen onderdeel zijn van het leger. Dat doe ik ook, maar dan als bibliothecaris en vakspecialist dichtbij het onderwijs. Ik ben eigenlijk overal aanwezig en vorm een vraagbaak voor alle mogelijke kwesties rondom literatuuronderzoek.

‘Mijn functie bestaat voor een groot deel uit netwerken. In plaats dat mensen naar mijn balie komen in de mediatheek, zit ik bijvoorbeeld vaak op de docentenkamer om daar een gesprek aan te knopen. Op die manier probeer ik te ontdekken waarmee ik mensen kan helpen. Als iemand een bepaald boek nodig heeft dan zoek ik het op, of als iemand een promotieonderzoek heeft gedaan dan kan ik dat beschikbaar maken voor de mediatheek. Vervolgens heeft zo’n collega een student die vastloopt met literatuuronderzoek en die help ik dan ook weer. Het is eigenlijk een lopend vuur.

‘Mijn functie bestaat voor een groot deel uit netwerken.’

‘Nu gaat dit weliswaar anders – want vanwege corona gebeurt alles in Teams – maar op een normale werkdag ren ik van manager naar docent, directeur, student en een werkplaats voor bijscholing. Er is heel veel afwisseling. Ik help bij het vinden van relevante literatuur, maar vooral zorg ik dat mensen zelf het maximale uit onze collectie en databanken weten te halen. Het beschikbaar maken van informatie, onderwijs optimaal ondersteunen én het veelzijdige contact, dat waardeer ik heel erg aan mijn werk. Het is een persoonlijke functie die ik echt zelf kan vormgeven.

‘Waar ik ieder jaar wel verdrietig van word, is dat veel studenten de mediatheek nog steeds niet weten te vinden. Komend jaar gaan we nog meer aan promotie doen, en laten we onder andere eerstejaars zien hoe leuk literatuuronderzoek kan zijn. In tegenstelling tot ons imago is de mediatheek namelijk helemaal niet stoffig. Het is een plek waar veel gebeurt en je hoeft er ook echt niet altijd stil te zijn. We zijn een inclusieve club waar kwaliteit van onderwijs voorop staat. Een laagdrempelige, leuke plek.

‘Studenten die net beginnen met literatuur zou ik aanraden om het werk van Charles Bukowski te lezen.’

‘Ik ben zelf ook een boekenfanaat en een enorm fanatieke lezer. Dat begon eigenlijk pas vanaf mijn zeventiende toen ik ineens verschrikkelijk veel begon te lezen, obsessief bijna. Ik las een tot twee boeken per week en dat doe ik eigenlijk nog steeds. Ik hou ontzettend van wereldliteratuur uit het interbellum (1916 – 1940) maar ik heb ook een fascinatie voor “college literatuur”. Dat zijn boeken over geflipte professoren die hun academische leven beschrijven, zoals de klassieker Stoner van John Edward Williams en De naam van de wereld van Denis Johnson.

‘Studenten die net beginnen met literatuur zou ik aanraden om het werk van Charles Bukowski te lezen. Zijn boeken zijn toegankelijk en heel erg leuk. Het is rauw, komisch, gaat over alcoholisme en speelt zich af aan de randen van de samenleving. Dit soort boeken laat mij zien waarom ik lees: om verrast, verwonderd en geïnspireerd te worden.

‘Een boek dat mij tijdens de lockdown echt is bijgebleven, is Homo Sacer van Giorgio Agamben.’

‘Lezen zet mij ook aan het denken. Een boek dat mij tijdens de lockdown echt is bijgebleven, is Homo Sacer van Giorgio Agamben. Het gaat over een periode in de geschiedenis waarin alle zekerheden op losse schroeven staan en er een soort noodwet wordt uitgevaardigd. En deze uitzonderingstoestand heeft de neiging permanent te worden. Het is indringend, beklemmend en beangstigend maar ook heel actueel. De reden om dit boek te lezen is ingegeven door mijn angst dat een aantal van de coronamaatregelen misschien ook wel definitief zal worden.’

Tekst: Wietse Pottjewijd
Foto: Gerben Sanders

Ken jij of ben jij iemand die met zijn/haar verhaal op Humans of HR thuishoort? Stuur een mailtje naar profielen@hr.nl om een afspraak te maken.
Gepubliceerd: 19 June 2020 • Humans of Hogeschool Rotterdam

Humans of HR

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to ‘We gaan eerstejaars laten zien hoe leuk literatuuronderzoek kan zijn’

  1. Geweldig dat je zo bezig bent met boeken, Gerben! Maar Stoner “een klassieker over een geflipte professor”, is een belediging voor de literatuur, voor Williams én voor Stoner.

  2. Leuk om iets van de persoon achter deze moeilijke functienaam 🙂 te vernemen! En dank je wel voor de boekentips!

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top