Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
1 oktober 2020

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Meerderheid Tweede Kamer wil dat pechstudenten studievoucher eerder krijgen

Gepubliceerd: 5 June 2020 • Leestijd: 1 minuten en 17 seconden • Nieuws

De studievoucher voor pechstudenten komt echt niet eerder dan gepland. Minister Van Engelshoven wil het op aandringen van de Tweede Kamer bij de volgende begroting nog een keer proberen, maar ze verwacht er niets van.

De eerste vier lichtingen studenten zonder basisbeurs kunnen nog niet profiteren van alle beloofde investeringen in het hoger onderwijs. Daarom krijgen zij van OCW vijf tot tien jaar na afstuderen een ‘studievoucher’ ter waarde van zo’n 2.000 euro.

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat dit geld eerder wordt uitgekeerd. Dan kunnen de ‘pechstudenten’ het nog in een tweede studie steken of er hun studieschuld mee afbetalen.

Minister Van Engelshoven zag dit om verschillende redenen niet zitten, maar de Kamer hield voet bij stuk. In de Voorjaarsnota van het kabinet zou daarom moeten blijken of er geld was om de vouchers alvast uit te keren.

Kleine kans

Dat het geld eind april niet op de plank lag, kwam niet geheel als verrassing. Maar kan de minister het in de aanloop naar Prinsjesdag niet gewoon opnieuw proberen? Daartoe dienden CDA, GroenLinks, SP en CU vandaag tijdens een Tweede Kamerdebat een motie in.

De minister beloofde de mogelijkheden opnieuw te zullen verkennen. ‘Dat doen we continue’, zei ze. ‘Daarom vind ik de motie overbodig.’

Tegelijkertijd waarschuwde ze dat de kans dat ze extra geld gaat vinden voor de pechstudenten, zeker in coronatijd, erg klein is. Om de studievouchers vroegtijdig uit te keren zou ze moeten schuiven met 190 miljoen euro en er zijn al genoeg problemen met de begroting. ‘Ik denk dat u wel kunt raden welke kant het opgaat’, zei Van Engelshoven.

Computer says no

De minister schreef eerder dat het vervroegd uitkeren van de vouchers bij DUO een te grote aanpassing van het systeem zou vergen. GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld vergeleek deze reactie tijdens het debat met de koppige receptioniste uit de Britse comedyserie Little Britain, die steevast op elk verzoek reageert met de uitspraak computer says no.

Daar was Van Engelshoven niet van gediend. ‘Dat doet onrecht aan al die mensen bij de uitvoering die dag in dag uit snoeihard werken. Zeker nu.’

HOP, Evelien Flink

 Wil je op vrijdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de man/vrouw spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top