Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
28 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Mogen we even de aandacht? Online hulp voor studenten met concentratieproblemen

Gepubliceerd: 13 February 2020 • Leestijd: 0 minuten en 50 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Veel studenten kampen met concentratieproblemen, stellen Amsterdamse huisartsen. Een nieuwe website met online vragenlijst moet studenten helpen hun klachten aan te pakken.

De nieuwe website Beterconcentreren.nl is een initiatief van het bureau studentenartsen van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Hogeschool van Amsterdam (HvA), maar is voor iedereen te raadplegen. Studenten vinden er een concentratietest, waaruit duidelijk wordt waar ze de oorzaken van eventuele concentratieproblemen moeten zoeken. Daarbij krijgen ze links naar allerlei nuttige webpagina’s over concentratieproblemen.

Feedback en verwijzing naar zelfhulp

De concentratietest op de site vraagt studenten onder meer naar medicatiegebruik, studietevredenheid, slaapgedrag, aandachtsproblemen en drugs- en alcoholgebruik. Na afloop krijgen ze feedback en een verwijzing naar passende zelfhulpmodules. ‘In de praktijk blijkt dat studenten vaak niet weten waardoor ze zich niet goed kunnen concentreren en dat maakt het lastig om er iets aan te doen’, zegt projectcoördinator en huisarts Peter Vonk.

Vorige week meldden UvA-onderzoekers nog dat steeds meer studenten naar het adhd-medicijn ritalin grijpen om concentratieproblemen te bestrijden. Vonk was ook bij dit onderzoek betrokken.

Kortere aandachtsspanne dan een goudvis

In 2015 concludeerden onderzoekers van Microsoft dat de gemiddelde mens zich nog slechts acht seconden op een taak kan concentreren. Dat is vier tellen minder dan in het jaar 2000 en een hele seconde minder dan een goudvis, die naar verluidt een concentratiespanne van negen seconden heeft.

Tekst: HOP, Evelien Flink
Illustratie: Demian Janssen

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top