Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
8 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Nabil is tweedejaars student crossmediale communicatie met een passie voor schrijven. Hij schrijft over het leven als student en schetst hiermee herkenbare situaties waar jij misschien wel middenin zit…
Zijn eerdere blogs lees je hier.

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Onverwachte weemoedigheid en hoe jij die kunt voorkomen

Gepubliceerd: 13 January 2020 • Leestijd: 1 minuten en 24 seconden • Nabil

Ooit zag ik er enorm tegen op, kon ik niet wachten tot het voorbij was en ergerde ik me aan de zoveelste opdracht. Nu krijg ik al heimwee naar het studentenleven terwijl ik er nog middenin zit. Afscheid nemen vind ik moeilijk, maar ik moet eraan geloven.

Het semester is zo goed als voorbij, de laatste deadlines moeten worden gehaald en dan begint het afstuderen al.

‘Het studentenleven is iets bijzonders. Koester het zolang het kan en geniet van elke minuut.’ Dit zijn woorden die ik mezelf de laatste tijd constant influister. En eigenlijk zou ik willen dat ik er vanaf het begin al zo in stond.

Ik ben de jongste niet meer en ik keer na mijn studie weer terug naar het bedrijfsleven. Ergens is dat prettig en fijn, want hier heb ik uiteindelijk voor gestudeerd. Maar, pff, wat ga ik het missen. Niet alleen het uitslapen en de zeeën aan vrije tijd, maar vooral het leven eromheen. De spontane etentjes, de stiekeme affaires en de hechte vriendschappen. Tijdens je studie heb je enorme gaten in je rooster en heb je dus ook de tijd om dit allemaal te doen.

Grappig is dat. In mijn jongere jaren was school het laatste waar ik zin in had of enthousiast voor te krijgen was. Maar nu begint het juist aan me te knagen dat het einde nabij is. Doorstuderen is voor mij geen optie meer; ik ben al 31.

Wat rest is mijn advies aan de jongere student die net is begonnen: geniet vooral van wat je nu allemaal beleeft. Het studentenleventje is bijzonder, zit vol onvergetelijke momenten en het erge is: het is dus zo voorbij! En wil en kun je doorstuderen? Doe dat dan vooral. Voor je het weet kijk je, net als ik, met enige spijt terug op die mooie jaren waar je te weinig van hebt genoten. Dan ga ik nu nog even keihard genieten om met deze weemoedigheid te kunnen dealen.

En wie weet, worden mijn leermeesters van nu wel mijn collega’s van de toekomst. Want als er één ding voor mij een echte eyeopener is geweest, is het de manier waarop de docenten met de studenten omgaan. En hoe knap ik het vind hoe mijn huidige docenten deze interactie dagelijks kunnen opbrengen. Wellicht wordt mijn afscheid dus slechts een lange pauze. Only time will tell.

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

4 Responses to Onverwachte weemoedigheid en hoe jij die kunt voorkomen

  1. “Doorstuderen is voor mij geen optie meer; ik ben al 31.”. Ik ben op mijn 31ste pas weer gaan studeren. Je bent nooit te oud :).

  2. Ik was nooit goed in studeren, laat staan het doen van examens. Werken kan ik prima, leren ook, maar godsallemachtig zeg mijn studentijd zal ik nooit missen. Van alles geprobeerd, maar die stereotypische studentendingen waren nooit mijn ding en ik zal blij zijn omringt te zijn met mensen die er ook zo over denken.

  3. Het stukje “En wil en kun je doorstuderen? Doe dat dan vooral.” trekt me juist nu enorm. Van de week kreeg ik te horen over alle mogelijkheden van het doorstuderen in onze studie en dan in deeltijd. Ik ben toch gaan twijfelen! Iedereen zegt doorgaan. Waarom ook niet? Deze twee jaar zijn voorbijgevlogen!

  4. Op 31 kan je best doorstuderen hoor, ik heb als mbo docent meerdere studenten van in de 30, en zelfs een van begin 40. Allemaal omdat ze toch liever een ander beroep wilden beoefenen. Gewoon ervoor gaan, niks dan respect voor m’n studenten om alles nog overhoop te gooien en voor hun eigen geluk te kiezen.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top