Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
26 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Ramona is vierdejaars student ruimtelijke ontwikkeling. Met haar blogs wil ze je meer laten zien over de ruimtelijke ontwikkeling in steden en meenemen in haar leven als student.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Singapore, hét voorbeeld voor onze toekomstige steden

Gepubliceerd: 25 September 2020 • Leestijd: 1 minuten en 7 seconden • Ramona

Voordat we allemaal onder ‘het nieuwe normaal‘ moesten gaan leven, ben ik met tweedejaars en derdejaars studenten van onze opleiding naar Singapore geweest. De stad heeft erg veel indruk op mij gemaakt op het gebied van stedenbouw en architectuur.

Je kent waarschijnlijk wel Marina Bay Sands, het hotel in de vorm van een schip met een supergrote infinity pool. Maar wist je ook dat Singapore hét voorbeeld is voor de verduurzaming van de steden van de toekomst? Als je ook maar iets opzoekt over groene gebouwen of duurzaamheid kom je zonder twijfel Singapore tegen.

Voor mij als student ruimtelijke ordening & planologie is Singapore dan ook de ultieme stad om mij te verdiepen in verduurzaming.

Singapore maakt gebruik van het tropische klimaat om groen te kunnen laten groeien op de daken van gebouwen. Ze gebruiken de ruimte hierdoor optimaal en het valt helemaal niet meer op dat de gebouwen zo hoog zijn. Ze passen in het groene landschap en gaan hierdoor ook prima samen met oudere wijken zoals Chinatown.

‘Groen’ is in ons vak een algemene term voor alle natuur, van parken tot collectieve tuinen en dakterrassen. Groen op de daken oogt dus mooi en natuurlijk, zag ik in Singapore. Het kan zorgen voor een fijne ontmoetingsplek en je kunt er geweldige sportvoorzieningen maken. Tegelijkertijd verkoelt groen de stad en kan het water bergen. Heel belangrijk met het oog op klimaatverandering.

Maar waarom vind ik verduurzamen nou zo belangrijk? Het antwoord hierop is dat verduurzamen ervoor zorgt dat de toekomstige generatie net zo in zijn behoefte kan voorzien als wij. Zonder dat grondstoffen opraken en er meer extreme weersomstandigheden ontstaan door het opwarmen van de aarde.

Daarom denk ik dat we het voorbeeld van Singapore moeten volgen en meer groen in onze steden toevoegen, zodat we bestand zijn tegen deze extreme weersomstandigheden.

Dus Hogeschool Rotterdam, wordt het misschien niet eens tijd voor het vergroenen van onze daken!?

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

 

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Singapore, hét voorbeeld voor onze toekomstige steden

  1. Dag Ramona, dank dat je in je blog aandacht besteedt aan een belangrijk onderwerp als verduurzaming. Ik heb wel een aanvulling op je blog, die ik overigens met plezier heb gelezen. Aan het eind vraag je of het niet eens tijd wordt voor Hogeschool Rotterdam voor het vergroenen van onze daken. Wellicht is het je ontgaan, maar we hebben afgelopen jaar op locaties Museumpark en Academieplein daktuinen laten aanleggen waardoor minder regenwater naar het riool stroomt.
    Op deze daken zijn ook nog eens in totaal 810 zonnepanelen geplaatst. De stroom die wij zo opwekken, leveren we niet terug aan de leverancier, maar gebruiken die direct in de gebouwen. Zo kunnen onze studenten en medewerkers onder andere hun laptops en telefoons duurzaam opladen. Alle beetjes helpen, niet waar? Wij vinden het als hogeschool heel belangrijk om nog duurzamer te worden en daarom gaan we de komende jaren nog veel meer doen. Onze hogeschool heeft onlangs een programma Samen Duurzaam ontwikkeld, dat programma wordt binnenkort gepresenteerd. Als je meer wilt lezen over onze groene daken, kan dat via deze link: https://www.hogeschoolrotterdam.nl/hogeschool/nieuws/newsitem/hogeschool-rotterdam-opent-daktuin-vol-zonnepanelen/157165/

  2. @ A. Olgun, leuk om dit te horen. Ik ga me er zeker nog eens in verdiepen!

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top