Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
28 september 2022

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Stevige sprint in aanmeldcijfers komend collegejaar: van -23,8% naar -4,6%

Gepubliceerd: 3 June 2020 • Leestijd: 1 minuten en 4 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Begin mei waren de cijfers nog donkerrood: de instroomcijfers bleven 23,8 procent achter bij het jaar ervoor. Ondertussen verwacht de Hogeschool Rotterdam nog maar 4,6 procent minder studenten dan vorig jaar; nieuwe studenten kunnen zich nog aanmelden.

Met 13.562 inschrijvingen van aankomende studenten die in september aan hun opleiding willen beginnen, staat de HR er een stuk rooskleuriger voor dan een maand geleden.

Aanmeldcijfers opleidingen Hogeschool Rotterdam flink achter bij vorig jaar

Bij de bachelors (voltijd en deeltijd) blijft het aantal inschrijven achter, maar het aantal aanmeldingen voor de tweejarige associate degrees (AD’s) stijgt dit jaar met 11,8%. De masteropleidingen hebben zelfs 35,4 procent meer aanmelders dan vorig jaar.

Over de hele linie meer aanmeldingen

De HR is overigens niet de enige instelling die de laatste weken voor de zachte aanmelddeadline van 1 juni nog heel veel nieuwe inschrijvingen ontving. Zowel het hoger beroepsonderwijs als het wetenschappelijk onderwijs hebben landelijk gezien meer aanmeldingen dan afgelopen collegejaar. Er hebben zich nu ruim 169 duizend studenten aangemeld voor een hbo-opleiding (associate degree, bachelor of master).

Vorig jaar liep de aanmeldstand in de maand mei nog met bijna 600 aanmeldingen op; dit jaar zal dat waarschijnlijk in de maanden juni en juli gebeuren. Collegevoorzitter Ron Bormans: ‘Bij ons kun je je nog aanmelden tot 31 juli. Daarom adviseren we iedereen die nog twijfelt over de studiekeuze de komende weken onze online studiekeuzeactiviteiten te volgen en zich dan alsnog definitief aan te melden. Tot op de laatste aanmelddag zullen we daarbij blijven helpen. De lijnen zijn nog niet gesloten, zeggen ze dan bij het Songfestival.’

Daadwerkelijke cijfers nog niet bekend

Al deze aanmeldingen zijn nog geen daadwerkelijke inschrijvingen. Het blijft vooral spannend of de internationale studenten die zich hebben aangemeld, na de zomer naar Rotterdam kunnen en mogen komen voor hun studie.

De definitieve instroomcijfers worden uiteindelijk op 1 oktober bekendgemaakt.

Tekst: Profielen/HOP, Evelien Flink

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top