Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
29 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

‘Fosforaanval in de metro’: studenten oefenen crisis met hulpdiensten

Gepubliceerd: 3 February 2020 • Leestijd: 1 minuten en 25 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Je minor afsluiten met een rampscenario? Veertig minorstudenten ‘minor or major disaster’ deden dat letterlijk op een oefenterrein van Defensie waar een chemische aanval werd gesimuleerd.

'Slachtoffers' - waaronder minorstudenten - in actie op het oefenterrein.
Slachtoffers’ – waaronder minorstudenten – in actie op het oefenterrein.

Tijdens de minor hebben de studenten onder andere een rampscenario geschreven en een oefendag georganiseerd voor diverse eenheden zoals de brandweer, politie en ambulance. De oefening werd uitgevoerd bij het CBRN-centrum (die letters staan voor chemisch, biologisch, radiologisch of nucleair) van het Ministerie van Defensie in Vught.

Verwarde scheikundedocent maakt slachtoffers

Het scenario van de studenten ging over een verwarde scheikundedocent, die zo baalt na het verlies van zijn favoriete voetbalclub  dat hij een fakkel met witte fosfor aansteekt in de metro. Daarbij vallen diverse slachtoffers met brandwonden. Het is aan de brandweer en de andere eenheden om te achterhalen welke stof het is – en daarbij hun eigen veiligheid te waarborgen – om zo hulp te verlenen aan de ‘slachtoffers’.

Een deel van de studenten kreeg tijdens de oefening een rol als LOTUS-slachtoffer toegewezen (LOTUS is de Landelijke Opleiding Tot Uitbeelding van Slachtoffers), en daarbij kreeg ook een deel de verantwoordelijkheid voor de organisatie.

Volgensdocent medische hulpverlening Caroline van Asten, die de leiding had, is het doel van zo’n oefening dan ook tweeledig. ‘Voor de minor zelf gaat het om kennis en kunde rondom rampenbestrijding en crisisbeheersing. Voor dit onderdeel van de minor staan aspecten als het schrijven van een scenario, het organiseren en samenwerken met elkaar voorop.’

Van elkaar leren

Het is alweer voor het derde jaar op rij dat de oefendag wordt georganiseerd. Van Asten benadrukt het goede contact met Defensie en het belang van de minor. ‘Het is voor studenten een interessante ervaring omdat de groep bestaat uit studenten medische hulpverlening, integrale veiligheidskunde en verpleegkunde. Dit zorgt ervoor dat ze goed van elkaar leren. Daarnaast creëert het algemeen bewustzijn voor allerlei gevaren die op de loer liggen ten aanzien van dit soort incidenten, zodat ze later in het werkveld weten wat ze kunnen verwachten.’

Op het defensieterrein is onder meer een levensecht metrostation nagebouwd, waar een deel van het scenario werd uitgespeeld. Hoe dat in zijn werk ging, zie je in het filmpje.

Tekst en beeld: Asli Kösker

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top