Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
23 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Darice de Cuba is webdeveloper bij Profielen. Zij is geboren op Aruba en woont sinds 2000 in Nederland. Ze houdt zich graag bezig met toegankelijkheid en inclusie waarover ze blogt op haar Engelstalige blog. Darice is laat-doof. Naast front-end developer is ze ervaringsdeskundige met expertise in inclusief design.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

The more I know, the less I know

Gepubliceerd: 7 September 2020 • Leestijd: 1 minuten en 32 seconden • Darice

Ik ben best blij dat ik geen student meer ben, dat ik werk heb, een zelfstandige woning en geen zorgen over te halen tentamens. Maar ik mis wel het aan een stuk door nieuwe dingen leren.

Ik vergeet nooit het allereerste dat ik leerde op mijn allereerste college: gebruik geen rode tekst op een groene achtergrond, of andersom. Anders is het voor veel mensen niet leesbaar. Een feit dat tot vandaag van pas komt en mijn carrière vorm heeft gegeven.

Als je eenmaal het studentenleven uit bent, moet je zelf zorgen dat je blijft leren en jezelf blijft ontwikkelen. Er zijn geen tentamens, opdrachten en te halen studiepunten meer om je te motiveren. Je moet het gewoon leuk vinden om te blijven doen.

Gelukkig hoeft dat niet alleen via workshops, boeken/tijdschriften lezen en congressen op je vakgebied bijwonen. Wat blijkt: ondanks het oude geloof dat tv kijken tijdverspilling is, leer je toch nog wat – in dit geval zelfs van Netflixen.

Recent verscheen daar Connected, een zesdelige wetenschappelijke documentairereeks die door onderzoek, feiten en een beetje geschiedenis aantoont hoe alles verbonden is met elkaar. De eerste episode al was van de categorie mind blown.

De serie begint meteen met een bijzonder feit, vooral voor iemand als ik die in het Caraïbisch gebied, berucht om haar orkaanseizoen, opgegroeid is. Orkanen voorspellen is nog steeds ingewikkeld, we weten nog altijd niet hoe hevig een orkaanseizoen gaat worden. Maar wat heb ik geleerd dankzij Connected? Dat er een bepaalde vogel is die elke herfst migreert vanuit New Hampshire naar Brazilië en met zijn migratietraject rekening houdt met het orkaanseizoen. Deze vogels weten al maanden van tevoren hoe heftig het orkaanseizoen is en wanneer ze hun migratie moeten plannen om er niet middenin te belanden.

Je vraagt je af: Wat heeft het voor nut om dit feit te weten? Het is goed om discussies te kunnen voeren, interessante gespreksstof te hebben en weer iets meer te snappen van het klimaat. Maar vooral is het nuttig dat het laat zien dat we zoveel nog níet weten. We weten enorm veel nog niet van hoe de natuur in elkaar zit en nog minder van hoe het universum werkt.

Na het kijken van deze serie heb ik weer het gevoel dat ik zelden heb: Welke kennis is er allemaal, waarvan ik geen idee heb dat het bestaat?

Zoveel dat ik nog niet weet, zoveel mind-blown-momenten die ik (nog) niet heb ervaren. We zullen nooit alles kunnen weten. We zijn nooit uitgeleerd. Gelukkig maar.

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top