Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
17 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Toch (meer) geld voor Start-up Academy, dankzij ‘lobby’ cmr

Gepubliceerd: 10 December 2020 • Leestijd: 2 minuten en 7 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Dankzij de centrale medezeggenschapsraad (cmr) krijgt de Start-up Academy weer wat lucht. Met succes heeft de raad afgelopen maanden bij het college van bestuur bepleit om het initiatief financieel te blijven steunen. Tijdens de behandeling van de hogeschoolbegroting kwam daar begin deze week nog extra budget bij, in de vorm van een soort bankgarantie.

Bij de Start-up Academy helpen drie medewerkers van de HR sinds begin dit jaar studenten die het ondernemen willen combineren met hun studie. Bij de opleiding ondernemerschap & retail management kan dat al binnen het curriculum, maar ook bij andere opleidingen zit ondernemerstalent.

‘Mogelijk maken dat ze bij eigen bedrijf afstuderen’

Ans Boersma van de Start-up Academy: ‘Vaak gaat een onderneming bij studenten ten koste van de studie, terwijl wij willen dat ze blijven studeren en niet vertragen. We zoeken daarom draagvlak bij opleidingen om maatwerk te bieden, bijvoorbeeld door het mogelijk te maken dat ze bij hun eigen bedrijf mogen afstuderen.’

De Start-up Academy biedt daarnaast masterclasses aan en is een plek waar de (aankomende) ondernemende studenten die zich hebben gemeld, inmiddels tachtig, met elkaar kunnen netwerken. Ook is er ondernemingscoaching en zijn er webinars. Boersma: ‘En dankzij de financiële steun van het college komt er een validatieprogramma voor startende student-ondernemers.’ Met zo’n programma onderzoek je onder andere of er daadwerkelijk vraag is naar jouw product of dienst.

‘Laat instituten het betalen’

In de begroting van 2021 had het college van bestuur (cvb) het budget van 200.000 euro voor de Start-up Academy aanvankelijk geschrapt. Niet omdat het bestuur het initiatief niet steunt, maar omdat er hogeschoolbreed moet worden bezuinigd en omdat het college vindt dat de onderwijsinstituten waar de (meeste) ‘Start-up-studenten’ vandaan komen het zelf moeten betalen.

De cmr was echter bang dat dit besluit zou leiden tot ‘kapitaalvernietiging’, met andere woorden dat het uiteindelijk het einde van de Start-up Academy zou betekenen. Terwijl, aldus de cmr,  ‘juist in deze tijd de HR met de Start-up Academy een kans in handen heeft om maatschappelijk een forse rol te spelen in het begeleiden van innovatieve plannen.’

‘Dankzij jullie’

De afgelopen maanden heeft de cmr in nauw overleg met het cvb de uitwerking van de begroting besproken. De gesprekken leidden er onder andere toe dat er toch weer budget kwam voor de Start-up Academy, namelijk 100.000 euro.

‘Dankzij jullie’, concludeerde collegebestuurslid Wijnand van den Brink afgelopen maandag dan ook, toen de raad om nog eens 50.000 euro vroeg. ‘Ze hebben echt meer nodig’, stelde cmr-lid Sjoerd van Vliet. ‘Zeker als externe financiering niet lukt.’

Van den Brink wilde daar niet aan, vooral omdat het college sowieso van mening is dat de instituten dit zelf moeten financieren; het onderwijs in de Start-up Academy maakt immers ook deel uit van het curriculum. Uiteindelijk kwam het college met een compromis. Van den Brink: ‘We komen met een soort bankgarantie van 50.000 euro, waarbij we wel op papier willen hebben dat de instituten het initiatief vanaf 2022 deel uit laten maken van hun eigen organisatie en begroting.’

Ans Boersma, die de Start-up Academy zelf ook als een start-up ziet, zegt blij te zijn met de steun. ‘Met het niet in 2020 uitgegeven geld hadden we in 2021 al wel door kunnen gaan, maar we gaan zeker kijken hoe opleidingen het willen gaan oppakken en betalen. Daarnaast gaan we ook extern op zoek naar geld.’

De cmr ging akkoord met het compromis van het collegebestuur, en stemde in met de begroting.

Tekst: Jos van Nierop

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
 Profielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top