Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
27 november 2020

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Verpleegkunde- en pabo-studenten zijn voorzichtig met lenen bij DUO

Gepubliceerd: 13 November 2020 • Leestijd: 1 minuten en 11 seconden • Nieuws

Bij welke opleidingen steken studenten zich het diepst in de schulden? De Volkskrant zocht het uit op basis van cijfers van DUO. Een hbo-student creative business leent maandelijks aanzienlijk meer dan een pabo-student.

Nieuwe bachelor- en masterstudenten krijgen sinds 2015 geen basisbeurs meer. Ze moeten vaker lenen om hun collegegeld, huur en boodschappen te betalen. Toch heeft het leenstelsel er niet voor gezorgd dat het hoger onderwijs minder toegankelijk werd, concludeerde het Centraal Planbureau dit jaar.

In economisch en juridisch domein wordt meer geleend

Maar heeft de gekozen opleiding ook invloed op het leengedrag, wilde de Volkskrant weten. Om deze vraag te beantwoorden, vroeg de krant gegevens op bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) over de leningen van studenten, uitgesplitst naar studierichting.

Wat blijkt: economie- en rechtenstudenten, die later een goede boterham denken te gaan verdienen, lenen aanzienlijk meer dan studenten met pedagogische of taalkundige studies. Universitaire studenten lenen ook meer dan hbo’ers: 631 om 572 euro per maand.

Ook persoonlijkheid, opvoeding en achtergrond spelen mee.

Uiteraard gaat het om gemiddelden. De aannames gelden niet per se voor elk individu, blijkt uit het artikel. Hoeveel een student leent, heeft immers ook met persoonlijkheid, opvoeding en achtergrond te maken.

Creative business voert de lijst aan

Kijkend naar de tien grootste hbo-bacheloropleidingen blijkt dat studenten creative business (een opleiding tot ‘mediamaker’) het meest lenen: gemiddeld 619 euro per maand. Studenten international business en rechten volgen met respectievelijk 612 en 604 euro.

Een stuk zuiniger zijn studenten aan de pabo: zij lenen gemiddeld 419 euro per maand. Ook verpleegkundestudenten houden hun hand op de knip. Gemiddeld maakt DUO maandelijks 466 euro naar hen over.

Grafiek met gemiddelde leenbedragen

© HOP. Bron: DUO (leenbedragen, peildatum 1 februari 2020) en Vereniging Hogescholen (top-10 opleidingen, peildatum 1 oktober 2019).

Leenstelsel ter discussie

Studentenbonden en jongerenorganisaties zijn het leenstelsel al lange tijd zat. Onder de noemer #NietMijnSchuld voeren zij campagne tegen hoge studieschulden.

De meeste politieke partijen hebben hun handen inmiddels van het leenstelsel afgetrokken. Alleen de VVD pleit in haar conceptverkiezingsprogramma voor het behoud ervan.

Tekst: HOP, Evelien Flink

 Wil je op vrijdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

 

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de man/vrouw spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top