Er is afgelopen week een run geweest op antibacteriële handzeep en desinfecterende handgels. Hadden al deze mensen geen zeep in huis? Realiseren ze zich nu pas dat je dagelijks meermaals je handen moet wassen met zeep?
Dat de gemiddelde inwoner in Nederland normaal zijn handen niet wast, wist ik al. Maar dat er echt zoveel mensen zijn die dat niet doen, verraste me alsnog.
Mij is met de paplepel ingegeven dat je altijd je handen wast na een toiletbezoek, met zeep graag. Voor het eten je handen wassen, voor het koken, tijdens het koken, na het koken. Als je hoest of niest: handen wassen. Na een bezoek aan de supermarkt waar je vieze winkelmanden vasthoudt: handen wassen.
In 2009 kreeg ik een niertransplantatie. Sindsdien werkt vanwege de ‘transplant-medicatie’ mijn immuunsysteem minder goed. Sindsdien heb ik altijd een flesje desinfecterende handgel bij me als extra bescherming naast het handen wassen.
Als je gezondheid afhangt van een goede hygiëne dan ben je extra alert op mensen om je heen. En mensen toch, wat zijn ze onhygiënisch. Ongelooflijk. Ik heb de ranzigste dingen gezien.
Weet je dat een openbaar toilet onder de poepbacteriën zit? Het moment dat je de deur aanraakt bij binnenkomst zijn je handen al vies. Maar let op: ook als je wél je handen wast, raak de deur dan niet aan als je het toilet weer verlaat, want die is ook vies van alle mensen die hun handen níet wassen na het toiletbezoek. Kan je net zo goed weer je handen wassen.
Je telefoon checken tijdens het bereiden van eten? Not done. Je telefoon is een grote bron van bacteriën. Moet je je telefoon toch checken? Was je handen voordat je weer verdergaat met koken. En het kan geen kwaad je telefoon regelmatig te desinfecteren met een Dettol-doekje of beter: maak je telefoon regelmatig schoon.
O ja, het RIVM heeft een uitgebreide instructie met momenten waarop je je handen moet wassen en hoe je dat moet doen. Help je eigen gezondheid en die van anderen en lees die nog eens goed door.
De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.
Lees hier alle details over onze spelregels.
Once all this is over, Coronavirus will go back to being The Virus Formerly Known as The Common Cold!
Ik dacht dat ik de enige was die dat deed met haar telefoon! Maar groot gelijk, op al die momenten was ik mijn handen ook. Snap ook echt niet dat er mensen zijn die hun handen niet wassen na een toiletbezoek en dan zie je ze vaak daarna ook rustig even hun lunch opeten, smerig brr.
Goed voor het bewustzijn, dit artikel. Zeker voor mensen die van andermans hygiëne afhankelijk zijn.
Ik heb gisteren elke keer geprobeerd 20 seconden mijn handen te wassen. Dat is echt lang zeg!
Ik ga niet overreageren door constant mijn handen te wassen, maar bovengenoemde momenten en mijn telefoon zal ik zeker in acht nemen.
Enige nuance: te vaak je handen wassen is ook niet goed omdat je daarmee een natuurlijke weerstand die we hebben en opbouwen teniet doet.
@Mr. X, while it is true that coronaviruses can cause symptoms similar to and no worse than the common cold, the common cold (defined as the virus that most commonly causes cold-like symptoms) is not a coronavirus but a rhinovirus.
These rhinoviruses and most strains of coronaviruses aren’t lethal. Covid-19, which is what all the fuss is about, isn’t a common cold because it has a lethality rate of about 1.5%. Rhinoviruses don’t kill people. A lot of coronaviruses don’t kill people. Covid-19 does.
It’s important to not confuse two viruses that can have the same effects as therefor having the same cause and being the same virus. Covid-19 isn’t the common cold. A more apt moniker along the same lines might be “the rare cold (that occasionally kills people)”.
@Mr Clean Hands, heb je een betrouwbare bron voor die informatie? Alles wat ik daar over kan vinden stelt namelijk dat het voor je natuurlijke weerstand weinig uitmaakt, omdat je nooit alle microorganismen kan verwijderen en je snel weer in contact kan komen met nieuwe. Onze weerstand is tevens niet 1 algemeen systeem als een “verdedigingsmuur” maar een verzameling van microorganismen die specifieke functies hebben en dus onder andere omstandigheden worden opgebouwd en versterkt.