29 januari – Coronavirus: hogescholen en universiteiten houden het hoofd koel
Nederlandse hogescholen en universiteiten maken zich nog geen grote zorgen. De Hogeschool Rotterdam heeft één student in China en volgt het nieuws ‘nauwlettend’.
31 januari – Per direct uitreisverbod naar China voor studenten en medewerkers HR
‘Uitreizen naar China in het kader van stage, studie, of werkbezoek is per direct niet meer toegestaan voor medewerkers en studenten van de hogeschool.’
27 februari – Eerste besmetting in Nederland
1 maart – Coronarichtlijnen in Nederland en op de HR
Mensen die uit de risicogebieden China, Zuid-Korea, Iran, Singapore of Noord-Italië komen en verkoudheidsklachten ontwikkelen moeten thuisblijven. Zoals Profielen eindredacteur Edith, die op skivakantie was in Noord-Italië en terugkwam met een kuchje.
3 maart – Vaker handen wassen zorgt voor chaos op de toiletten
‘Uit advies van de RIVM blijkt dat extra schoonmaakrondes bovenop de zorgvuldige schoonmaak die al plaatsvindt, geen zin hebben ter voorkoming van of verspreiding van het coronavirus’, schrijft de HR in een update.
9 maart – Brabanders met klachten moeten thuisblijven
Studenten en medewerkers uit Noord-Brabant die verkoudheidsklachten hebben, moeten thuisblijven. ‘Wij vragen je een eigen afweging te maken of je wel of niet naar de hogeschool kunt komen’, mailt collegevoorzitter Bormans aan de HR-gemeenschap.
11 maart – Uitreisverbod Italië
Werkbezoek, studie of stage is niet meer toegestaan. De HR benadrukt: ‘Eventuele studie- of stageactiviteiten tijdens deze reis worden niet gehonoreerd met studiepunten.’
11 maart – Studievertraging door corona, wie gaat dat betalen?
We weten het niet, de ministers van Onderwijs leven met studenten mee, maar hebben nog geen zak geld voor ze klaarstaan.
12 maart – Persconferentie
Op de eerste persconferentie van de regering worden maatregelen afgekondigd zoals thuisblijven bij klachten, grote evenementen worden afgelast. ‘Ingrijpende maatregelen’, noemt Rutte ze bedrukt. De HR cancelt voor die vrijdag (de 13e) alle lessen en tentamens. Voor het eerst is er een HR-student met de diagnose corona.
16 maart – Onderwijsactiviteiten vervallen tot en met 6 april, BSA opgeschort
Op 15 maart sluit het kabinet alle scholen voor vier weken. De HR laat alle fysieke onderwijsactiviteiten vervallen tot 6 april. Kralingse Zoom, Rochussenstraat, Museumpark en Willem de Kooning Academie blijven open voor studenten die thuis niet makkelijk kunnen studeren. Geplande afstudeersessies gaan wel door. Dit collegejaar (2019/2020) wordt het bindend studieadvies opgeschort, iedereen kan doorstuderen.
20 maart – HR sluit alle locaties behalve Rochussenstraat en Kralingse Zoom
De locaties Museumpark en de Willem de Kooning Academie gaan ook dicht. De jaarlijkse meting van de studenttevredenheid NSE gaat dit jaar niet door omdat de impact van de corona-maatregelen te groot is.
20 maart – Eerste aflevering Corona TV: Collegevoorzitter geeft antwoord op studentvragen over coronacrisis
24 maart – HR-cateraars in zwaar weer door coronacrisis
Dat er geen fysiek onderwijs meer wordt gegeven op de HR-locaties, treft ook de cateraars. Ze lopen veel inkomsten mis en vragen zich af of ze wel kunnen blijven bestaan.
25 maart – De geboorte van de Hogeschool Rotterdam Online – tot 1 juni alles online
‘Omwille van de duidelijkheid voor studenten en medewerkers hebben we besloten de maatregelen die eerder voor het hoger onderwijs zijn afgekondigd te verlengen van 6 april tot 1 juni.’ De hogeschool is voorlopig een ‘online hogeschool’: Hogeschool Rotterdam Online (HRO)
27 maart – Alle studiereizen afgelast
Alle studiereizen die voor het huidige collegejaar stonden gepland, worden gecanceld.
30 maart – Eerste HR-Ochtendritueel in Teams: Studenten delen tips over planning en ontspanning
‘We gaan nu de derde week van het thuiswerken in en we maken even een rondje, hoe ziet jouw dag eruit?’, vraagt Leonie van Staveren van Studentenwelzijn opgewekt aan de tien deelnemers van de eerste Ochtendritueel-bijeenkomst in Teams.
1 april – Stadslab razendsnel in actie om beademingsmaskers te produceren
Een Italiaans ontwerp voor een beademingsmasker op basis van een snorkelmasker uit de sportwinkel, zette de mensen van Stadslab meteen in de ‘maak-modus’.
2 april – Blogger Nabil heeft corona: ‘Geloof me: dit wil je niet!’
‘Het begon allemaal op een zondag toen ik in ademnood raakte, daarvan in paniek raakte en bijna flauwviel. De klachten waren toen niet zo voelbaar als nu. (…) Ik ben nu thuis en blijf dat voorlopig ook. Mijn zwager, die in de buurt woont, doet boodschappen. Hij zet ze voor de deur, belt aan en gaat dan weer in z’n auto zitten.’
6 april – Vanaf deze week online toetsen
Er is en er wordt hard gewerkt om deze week online toetsen te kunnen afnemen. Sommige toetsen worden uitgesteld maar veel toetsen gaan door; studenten worden er door hun opleiding over geïnformeerd.
22 april – HR-studenten organiseren quarantaine gametoernooi
Voor een groep HR-studenten technische informatica betekent meer tijd thuis: meer tijd om te gamen. En zo ontstond het Quarantaine eSports-evenement, een online gametoernooi.
23 april – 15 procent studenten uit beeld nu onderwijs Hogeschool Rotterdam online is
‘We verliezen studenten omdat we geen persoonlijk contact meer hebben en dat baart mij grote zorgen’, stelt collegevoorzitter Ron Bormans in een interview met Profielen.
29 april – Minister wil studenten geen collegegeld teruggeven: ‘Onderwijs gaat gewoon door’
Hogescholen en universiteiten zetten alles op alles om studievertraging te voorkomen. Daarom wil minister Van Engelshoven slechts een zeer beperkte groep studenten financieel steunen.
15 mei – Locatie Museumpark omgebouwd tot digitale toetslocatie
Locatie Museumpark wordt specifiek en exclusief ingericht als digitale toetslocatie voor maximaal 300 studenten, voor toetsen waarbij surveillance noodzakelijk is.
15 mei – Tegemoetkoming coronacrisis: 535 euro collegegeld retour voor late afstudeerders
Het kabinet trekt 200 miljoen euro uit om mbo-, hbo- en wo-studenten tegemoet te komen die voor september afstuderen.
19 mei – Yoeri’s studieplek ligt in de Kralingse Plas
Als je voor onderwijs niet meer naar school hoeft, kun je daar maar beter het beste van maken, dacht student Yoeri Meulemans. De student civiele techniek heeft zijn zeilbootje omgetoverd tot studieplek.
20 mei – Groen licht voor herstart fysiek onderwijs op locaties
Premier Rutte bevestigt dat hogescholen en universiteiten vanaf 15 juni weer open mogen voor praktijklessen, tentamens en begeleiding van kwetsbare studenten.
8 juni – De zomervakantie gaat door, studenten ontvangen (toets)roosters
Het stond even ter discussie, maar de zomervakantie gaat door! De HR streeft ernaar om voor 17 juli het collegejaar af te ronden.
16 juni – Studenten waren nog nooit zo blij om weer op school te zijn
De studenten die voor het eerst sinds maanden fysiek op school zijn, moeten in hun praktijklokaal aan de bak of een toets maken. Maar dát ze weer naar school mogen, maakt hen vooral blij.
25 juni – Lestijden na de zomer verruimd, reizen in de spits weer toegestaan
Veel goed nieuws in de persconferentie: de lestijden in het hoger onderwijs worden per 1 september verruimd en studenten mogen weer in de spits reizen.
17 juli – Afgestudeerden Instituut voor Gezondheidszorg krijgen diploma in feestelijke drive-through
Geslaagd en coronaproof je diploma ophalen? Het Instituut voor Gezondheidszorg organiseert een feestelijke drive-through uitreiking.
augustus – Zomervakantie
1 september – ‘Afstand houden is erg belangrijk, anders krijgen we gezeik’
De introductie-activiteiten voor eerstejaars zijn voor een deel fysiek, op locatie. Profielen proefde de sfeer en het ‘corona-ongemak’ bij drie opleidingen.
4 september – Ron Bormans: ‘Ik zou van de daken willen schreeuwen dat mensen de regels moeten respecteren’
Het is lang geleden dat er zoveel mensen tegelijkertijd in de panden van de Hogeschool Rotterdam waren en dat maakt Ron Bormans blij, maar ook een tikje nerveus. De voorzitter van het college van bestuur doet een dringend beroep op de hogeschoolgemeenschap: ‘Alleen als we ons aan de regels houden, kunnen we open blijven.’
29 september – Gevolgen van verscherpte maatregelen voor hogeschool
De besmettingscijfers lopen weer op en het kabinet kondigt verscherpte maatregelen aan. Er moet weer meer thuis worden gewerkt: ‘Alleen die activiteiten die, vanwege de aard van de activiteit, op locatie moeten plaatsvinden (denk aan: toezicht, onderhoud, salarisbetalingen, etc.), mogen op locatie plaatsvinden.’
5 oktober – Cmr stemt in: Vanaf woensdag mondkapje verplicht op de HR
Sinds 30 september is er al het dringende advies om een mondkapje te dragen op HR-locaties, maar na instemming van de medezeggenschapsraad is het met ingang van woensdag 7 oktober verplicht in de HR-gebouwen.
14 oktober – Strengere coronamaatregelen aangekondigd, Hogeschool Rotterdam blijft open
Premier Rutte kondigt nieuwe maatregelen aan om het stijgende aantal besmettingen met het coronavirus een halt toe te roepen. ‘Aan het onderwijs verandert niets’, zei hij. En dat lijkt voor de Hogeschool Rotterdam te kloppen.
11 november – Regionale lockdown van tafel, onderwijs op HR gaat ‘gewoon’ door
Nu de dagelijkse besmettingscijfers weer teruglopen en de druk op de ziekenhuizen afneemt, zijn de mogelijke regionale maatregelen voor Rotterdam van de baan.
12 november – Coronavertraging valt toch mee, zelfs iets meer diploma’s
De hoeveelheid studievertraging onder voormalig eerstejaars is minder dramatisch dan gedacht. Ook hebben iets meer studenten hun diploma gehaald tijdens de coronacrisis.
16 november – Studie in buitenland wordt in januari weer (beperkt) mogelijk
Het wordt voor een beperkt aantal studenten mogelijk om hun studie of stage in het buitenland vanaf januari 2021 te laten doorgaan. Een commissie gaat zich buigen over wie er wel en niet mag.
26 november – De kunstcollectie van de Hogeschool Rotterdam komt naar je toe deze pandemie
Nu er minder mensen op school zijn, wordt er minder van de HR-kunstcollectie genoten. De kunstcommissie stuurt een gedeelte van de collectie on tour.
1 december – De coronawet is van kracht, dit verandert er op de Hogeschool Rotterdam
Wat verandert er allemaal voor de Hogeschool Rotterdam? Profielen zocht het uit en het antwoord is simpel: niets.
15 december – Dit mag er vanaf woensdag nog wél op HR-locaties tijdens de nieuwe lockdown
Een nieuwe harde lockdown. Die valt voor het hoger onderwijs echter iets minder streng uit dan de maatregelen van afgelopen voorjaar. De HR blijft beperkt open voor onderwijs.
16 december – Ook Tosca kreeg corona
Ze grijpt het moment aan om te vertellen hoe besmettelijk en ingewikkeld corona is: ‘Ik weet het nu uit de eerste hand: ik heb het terwijl ik me aan de regels heb gehouden.’
17 december – Internationale studenten vieren kerst in Nederland: ‘Ik wil geen risico nemen’
Internationale studenten moeten deze dagen een moeilijke afweging maken: kerst vieren in Nederland of terug naar ‘huis’? Wij spraken Aaisha, Mariana, Saad en Linh, internationals op de Hogeschool Rotterdam, over hun keuze om de kerstvakantie door te brengen in Nederland.
januari – 2021
6 januari – De HR wordt steeds harder gemist
Tanja Ubert is docent informatica en beschrijft wat zij mist tijdens deze lockdown. ‘Wat ik mis door corona? Kleine dingen, zoals zwetende eerstejaars in m’n klaslokaal.’
12 januari – HR-studenten geven hun ‘studiegevoel’ in coronatijd een 5,8
Een 5,8. Dat is het gemiddelde rapportcijfer dat hogerejaars van de Hogeschool Rotterdam geven aan het gevoel dat ze hebben als ze met hun studie bezig zijn. Zonder corona zou dat een 7,6 zijn. Het zijn cijfers uit het onderzoek dat de HR deed naar studeren in coronatijd.
22 januari – Avondklok op de HR, alle gebouwen sluiten om 19.00 uur
Na lang gesteggel is-ie er: de avondklok. Voor de HR betekent dat een vroegere sluiting van gebouwen en alle activiteiten staken om 18.30, zodat iedereen boetevrij voor 21.00 thuis kan zijn.
17 februari – Halvering collegegeld ter compensatie
De onderwijsministers maken bekend dat wie het afgelopen coronajaar studeerde, volgend jaar 50 procent korting krijgt op het collegegeld.
Einde?
Nee, we zijn nog niet van corona af. Blijf Profielen volgen voor nieuwe updates.
Laat een reactie achter
Spelregels
De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.
Lees hier alle details over onze spelregels.