Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
14 juli 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Serge Feldmann was van 2011 tot 2024 studentendecaan op de HR en is nu senior beleidsadviseur studentenwelzijn. Hij blogt om de wereld een klein beetje te helpen veranderen. Zijn eerdere blogs lees je hier.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Relax, je hebt niks onder controle

Gepubliceerd: 15 March 2021 • Leestijd: 1 minuten en 29 seconden • Serge

Een jaar geleden vroeg ik mij in m’n blog af: Zou corona wellicht een kans bieden om terug te schakelen en tot bezinning en introspectie te komen? Ik kan soms heel naïef zijn.

In nog geen jaar tijd zijn we niet naar elkaar toe gegroeid, maar zijn we verder van elkaar af komen te staan. Op minimaal 1,5 meter. Maar nog veel verder waar het meningen en standpunten betreft. We waren getuige van de gekste beweringen en acties van grote wereldleiders, leiders van politieke partijen en lokale ‘andersdenkenden’ als reactie op deze crisis.

Grote groepen adopteerden deze overtuigingen. Het coronavirus bleek een snelkookpan die in korte tijd ware gezichten toonde en blootlegde wat zich voornamelijk in donkere of ondergrondse hoekjes afspeelde. Twintig procent van de Nederlanders gelooft inmiddels in fake news en een of meer complottheorieën. En de GGZ had het al zo druk.

Op het moment van schrijven is Biden net geïnaugureerd als president van de VS. Als je dit leest, is het reëel dat daar nu een burgeroorlog broeit of reeds woedt. En waan je ondertussen niet veilig. Die gebeurtenissen, inspireren gelijkgestemden en boze, gefrustreerde burgers overal ter wereld. Kijk maar naar onze ‘avondklokrellen’. En als je jezelf dan bedenkt dat landen als China en Rusland, maar ook verschillende terroristische organisaties er alle belang bij hebben dat het hier een chaos wordt, begin je jezelf toch af te vragen of het te laat is om alsnog kluizenaar te worden.

De crisissituatie bleek ook een katalysator voor overdreven koppen en beweringen in de media door allerlei (pseudo-)experts. Zo wordt er al gesproken over ‘een verloren generatie’ wijzend op de kinderen die nu thuisonderwijs krijgen. WTF?! Laat de kinderen die inderdaad wat achterstand opliepen dan gewoon een jaartje overdoen: ze mogen waarschijnlijk tot hun 75ste gaan werken. Klopt: 75. We blijken tegen die tijd nog ouder te kunnen worden en een pensioenstelsel was niet meer te doen. Maar hé, misschien blijft het hen bespaard. Een paar hyperexperts hebben gezegd dat er nog veel besmettelijkere en dodelijkere pandemieën op stapel staan als we blijven doen wat we altijd deden.

Ik voel me overigens top! Echt. Zit heerlijk in mijn vel. Heel ontspannen ook. Maak me niet meer zo druk. Ik leerde het afgelopen jaar namelijk dat het niet aan ons is. De natuur heeft het laatste woord. Altijd.

Lees hier Serge’s blog van vorig jaar:

Coronavirus als kans

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top