Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
28 september 2020

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Illutration of authors face

Serge Feldmann is sinds 2011 decaan op locatie Museumpark en blogt om de wereld een klein beetje te helpen veranderen. Zijn eerdere blogs lees je hier.

Recente blogs

Blog

Coronavirus als kans

Gepubliceerd: 16 March 2020 • Leestijd: 1 minuten en 23 seconden • Serge

De maatregelen als gevolg van het coronavirus leggen het land lam. Maar is dat enkel slecht nieuws? We worden gedwongen onze pas in te houden en te vertragen. De perfecte omstandigheden voor bezinning en introspectie.

Onze welvaart nemen we iedere dag weer voor lief. We hoeven geen honger te hebben, kou te lijden en we kunnen het ons een groot deel van de tijd comfortabel maken. En er is altijd iets leuks te doen als broodnodige afleiding, verdoving of tijdverdrijf. Als er iets is dat dit virus ons duidelijk maakt, is het hoe wankel dat evenwicht eigenlijk is. En hoe willekeurig het leven.

Eenmaal per jaar gun ik mezelf de kunstmatige omstandigheden dat al die zaken er even niet zijn. Ik ga dan op een stilteretraite van zeven dagen waarin ik geen contact heb met de buitenwereld; ik heb geen mobiel en praat ook niet met mijn mede-retraitegangers. We mediteren tien uur per dag en gebruiken ook onze maaltijden in stilte. Geen luxe, geen Netflix, niks.

Veel mensen verklaren me voor gek als ik ze dit vertel. ‘Serieus? Een week niet praten? En alleen maar mediteren? Ik zou gek worden!’ Voor mij is het precies andersom: door dit te doen, word ik juist niet coo coo. Wat een weldaad om een week even nauwelijks informatie, prikkels en afleidingen op je afgevuurd te krijgen.

Het zijn de ideale omstandigheden om eens stil te staan bij vragen als: hoe gaat het nu eigenlijk met me? Wat houdt me bezig? Doe ik nog steeds de dingen die ik wil doen? Welke zaken kan ik anders doen? Hoe doe ik dat?

Als je dan na zeven dagen weer losgelaten wordt in de gewone wereld, is dat wel even wennen. En al heel snel ga je ook gewoon weer op in al die hectiek. Maar als er wezenlijke vragen beantwoord zijn, is daaruit ook nieuwe energie, motivatie en doelgerichtheid ontstaan. En het belangrijkste: je weet weer wat de essentie is voor jou.

Dus nu jij noodgedwongen thuiszit en alsnog vast allerlei afleiding kunt opzoeken: laat ook de bovenstaande vragen zo eens voorbijkomen. Je hebt er eindelijk de tijd en de ruimte voor. Er zit geen deadline op en je krijgt er geen punten voor. Maar wat je ervoor terugkrijgt is veel meer waard dan dat.

 Wil je op vrijdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente blogs

Reacties

Laat een reactie achter

4 Responses to Coronavirus als kans

 1. mooi Serge! Overpeinzing over jezelf, de wereld geeft juist meer ruimte en energie! Bovendien kunnen we ook heel veel nieuwe manieren inzetten om waarde te blijven toevoegen die we onder ” normale” omstandigheden nooit hadden kunnen uittesten. Dus naast het leed en de onzekerheid ook kansen volop om nieuwe dingen te onderzoeken en te ondernemen.

 2. Zeker mooi!

  Hoe vaak ik al niet bij mezelf gedacht hebt de laatste dagen: ‘Je ziet nu wat écht belangrijk is in het leven!!!’
  Laten we allemaal ons hoofd én ons hart gebruiken om verstandig en vol compassie om te gaan met ons werk, met onze studenten en met de mensen die ons dierbaar zijn.

 3. Een waardevolle en mooie gedachte die je prachtig hebt verwoord en verbeeld met je eigen ervaring in de retraite. Dank je wel Serge!

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de man/vrouw spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top

%d bloggers like this: