Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 mei 2022

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Darice de Cuba is webdeveloper bij Profielen. Zij is geboren op Aruba en woont sinds 2000 in Nederland. Ze houdt zich graag bezig met toegankelijkheid en inclusie waarover ze blogt op haar Engelstalige blog. Darice is laat-doof.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Blog

Bij een nieuwe levensfase horen soms nieuwe vrienden

Gepubliceerd: 14 September 2021 • Leestijd: 1 minuten en 15 seconden • Darice

Afhankelijk van welk levenspad je kiest of welke (onverwachte) gebeurtenissen zich in je leven voordoen, zullen vrienden komen en gaan. Dat merk je vooral als je niet het geijkte pad bewandelt.

Met plezier las ik pas de column van Dan Afrifa op Folia: Ik zoek nieuwe vrienden. Zelf was ik in de eerste helft van mijn ‘dertiger jaren’ ook op zoek naar nieuwe vrienden. Ik pakte het een beetje wetenschappelijk aan door boeken en artikelen over mensen, relaties en psychologie te lezen.

Tijdens je school- en studiejaren breng je veel tijd door met elkaar, hebben de meesten hetzelfde doel (studie afmaken) en zie je elkaar bijna dagelijks. Eenmaal van school af verlies je de belangrijkste factoren om vrienden te maken en te behouden: locatie en tijd. Wie begint met carrière maken, trouwen, huizen kopen en kinderen krijgen heeft minder tijd voor vrienden.

Als jij niet voor die maatschappelijke norm kiest dan moet je misschien op zoek naar nieuwe vrienden die net als jij wél tijd hebben voor vrienden en in vriendschappen willen investeren. Je neigt nu eenmaal vaak naar mensen met wie je veel gemeen hebt: kinderen/geen kinderen, carrière maken/werken om te leven. Of een gedeelde interesse voor reizen, kunst of festivals.

Hoe ouder je wordt, hoe meer je je realiseert dat niet alle vrienden meegaan in alle levensfasen. Moeilijke tijden zullen je laten zien wie je echte vrienden zijn, degenen die niet terugdeinzen als je ziek wordt of een andere traumatische ervaring meemaakt. Jij zal dezelfde proef ook moeten doorstaan voor je vrienden.

Ik heb nu altijd een ‘vriendenvacature’ openstaan, zoals Dan Afrifa het noemt. Ik zoek vrienden die geen superdruk bestaan leiden, die tijd hebben om op korte termijn af te spreken om te gaan lunchen of koffiedrinken. Die graag lezen, maakt niet uit wat, die voorstander zijn van een humaan bestaan voor de minderbedeelden, geloven in wetenschap en rationeel denken. En ook gewoon lekker urenlang kunnen kletsen over een serie op Netflix. Want soms wil een mens gewoon lekker over alles en niks kletsen.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top