Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
26 februari 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Portret van Manon Mostert-van der Sar

Coronahelden op de HR: ‘Ik ben enorm trots op de community van makers’

Gepubliceerd: 15 April 2021 • Leestijd: 1 minuten en 28 seconden • Interview

De coronacrisis was voor niemand echt makkelijk, maar veel mensen proberen er het beste van te maken. We zetten een paar van die ‘coronahelden’ in het spotlicht. Vandaag de laatste in de serie: Manon Mostert-van der Sar, docent-onderzoeker bij CMI, die met 3D-geprinte koppelstukken van duikmaskers beademingsmaskers maakte.

Zo’n kleine tien jaar geleden startte de HR het Stadslab Rotterdam. Aan de wieg van dit ‘fablab’ stond onder andere docent-onderzoeker Manon Mostert-van der Sar, die in de coronacrisis dankzij de 3D-printers uit dit lab een bijzonder koppelstuk (door)ontwikkelde om van duikmaskers beademingsmaskers te kunnen maken.

Een Italiaans ontwerp voor een koppelstuk waarmee duikmaskers tot beademingsmaskers konden worden ‘verbouwd’ inspireerde haar.

Na de taferelen in Italië ontstond ook in Nederland al snel de onrust over een mogelijk tekort op ic-afdelingen aan onder meer beademingsapparatuur. Voor Mostert reden om in actie te komen. Een Italiaans ontwerp voor een koppelstuk waarmee duikmaskers tot beademingsmaskers konden worden ‘verbouwd’ inspireerde haar. ‘Samen met labmanager Elise van Beurden en instructeur Brian de Lange, de FIT en instituutsdirecteur Heleen Elferink hebben we ervoor gezorgd dat onder andere de 3D-printers van het Stadslab verdeeld werden over de stewards (studenten in dienst van het lab) en instructeurs. Daarna zijn we  samen met studenten en docenten gaan experimenteren en hebben we het ontwerp gefinetuned.’

Prototype doorontwikkeld

De interesse van contacten bij ziekenhuizen was dusdanig groot dat Mostert andere fablabs contacteerde om te vragen naar extra handen en ideeën. ‘Ik kwam terecht bij een fablab in Groningen dat ook al bezig was met dit ontwerp en andere corona-gerelateerde ontwerpen. Via hun netwerk kon het prototype worden doorontwikkeld. Denk hierbij aan het gebruiksklaar maken van de koppelstukken in clean rooms en de distributie door het hele land. Het ging in eerste instantie om een paar honderd maskers die waren gevraagd door drie verschillende ziekenhuizen. De prototypes zijn uiteindelijk niet gebruikt in Nederland, omdat we tijdens de eerste piek net de dans ontsprongen.’

Ze kijkt er trots op terug: ‘Deze noodsituatie deed me ontdekken dat de Hogeschool Rotterdam en de fablabs beschikken over een prachtig netwerk. Als ik eraan terugdenk ben ik enorm trots op de community van makers die in de praktijk staan. Het biedt perspectief voor wat we in de toekomst kunnen bereiken.’

Lees ook de andere afleveringen van deze serie:

Coronahelden op de HR: ‘Ochtendritueel biedt houvast, contact en dagritme’

 

Coronahelden op de HR: ‘Ik moest uitvogelen hoe ik mijn studenten kon voorzien van een digitale tekenles’

Coronahelden op de HR: ‘Ik wilde dolgraag een steentje bijdragen om de druk voor het zorgpersoneel te verlichten’

 

Tekst: Asli Kösker
Foto: Wouter le Duc

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Coronahelden op de HR: ‘Ik ben enorm trots op de community van makers’

 1. Tijdens deze (toch wel bizarre) periode hebben wij ons steentje ook proberen bij te dragen door het printen van gezichtsmaskers en mondkapjes die makkelijker ademen voor mensen die moeite hebben met een “normaal” mondkapje.
  Ook heeft een van onze printer leveranciers Josef Prusa ook geholpen door een gezichtsmasker te ontwerpen en onderzoek te doen hoe dit op de juiste manier aan te pakken. Het lijkt zo makkelijk maar toch kwam hier redelijk wat bij kijken (voor meer info, zie bronnen).

  Het project van dit koppelstuk herinner ik me ook nog goed. Kwam het tegen op Thingiverse gemaakt bij ISINNOVA.
  Mooi initiatief, creatief en oplossing gericht denkwerk.

  Dank naar iedereen die zich inzet!

  Bronnen:
  https://projectopenair.nl/lopende-projecten/nood-beademingsmasker/
  https://www.thingiverse.com/thing:4236104
  https://blog.prusaprinters.org/how-to-get-a-certification-for-face-shields_36481/

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de persoon spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top