Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
4 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Zeyad Al Mumar (25) is vierdejaarsstudent bedrijfskunde met veel passie voor het hoger onderwijs. Zijn persoonlijke missie is kennis delen en anderen helpen. Hij geeft de studenten in zijn blogs handige tips om hun studiesucces te vergroten.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

De geluks-struggle (en hoe je ervan afkomt)

Gepubliceerd: 2 November 2021 • Leestijd: 1 minuten en 14 seconden • Zeyad

Worstel jij ook wel eens met gelukkig zijn? Voel je je soms zelfs ellendig, terwijl je het eigenlijk best goed voor elkaar hebt? Waar gaat het precies mis? En belangrijker: wat kun je eraan doen? Misschien heb ik voor jou wel dé tip.

Juist als je veel in het leven wilt bereiken, kun je extra moeite hebben met het vinden van geluk. Dat komt denk ik omdat je de hele tijd een doel aan het najagen bent. Je stelt een doel voor jezelf en zodra je dat behaalt, stel je automatisch een nieuw doel, dat nog hoger ligt. Zo gaat het steeds weer. Je neemt niet eens de tijd om pauze te nemen, adem te halen en je succes te vieren.

Het gaat vaak ook mis door een mismatch tussen ‘verwachting’ en ‘realiteit’. Hoe groter het verschil tussen deze twee, hoe groter de kans dat je je ongelukkig gaat voelen. Wees dus niet te streng voor jezelf en ga niet steeds harder en harder werken omdat je denkt dat daar ergens je geluk ligt.

Vroeger dacht ik ook dat geluk een bestemming is. ‘Als ik dat heb bereikt, dan zal ik eindelijk voor altijd gelukkig zijn.’ Nu ben ik erachter gekomen dat geluk niet iets is wat je kunt zoeken of kunt bereiken, maar iets is wat al in je zit. Dan moet je het alleen wel toelaten.

Wat mij tegenwoordig gelukkig maakt, is streven naar voldoening en dankbaarheid voor wat ik wel al heb. Daarbij: als je nu niet dankbaar bent voor wat je vandaag al hebt, ga je ook niet dankbaar zijn voor wat je later zult hebben.

En als je dan ook de vraag loslaat: ‘Wat moet ik doen om gelukkig te zijn?’ en in plaats daarvan van het moment geniet, iets doet wat je leuk vindt, je leven leeft op de manier zoals jij dat zelf wilt, met de mensen van wie je houdt, dan zul je een veel gelukkiger mens zijn.

Kortom: het is beseffen dat geluk niet iets is dat je bereikt, maar iets dat je toelaat. Nu jij.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

4 Responses to De geluks-struggle (en hoe je ervan afkomt)

  1. Zeyad, PLUIM voor deze blog!
    Dat je op jouw leeftijd al deze conclusie getrokken hebt en dat met anderen deelt, vindt ik super.
    Ik kwam er pas veel later achter.

  2. Gelukkige, bedankt voor je bericht. Ik waardeer het! Inderdaad, op naar nog meer geluksgevoel in het leven!

  3. Ik vind jouw blogs altijd positief en inspirerend Zeyad. Ze zijn misschien vooral gericht aan de studenten maar weet zeker dat veel medewerkers er ook wat aan (zouden) hebben.

  4. Bart, bedankt voor je bericht. Ik waardeer het! Leuk om te horen dat je mijn blogs inspirerend vindt (en ook voor medewerkers geschikt zijn). Ik streef er natuurlijk naar om zoveel mogelijk mensen hiermee te helpen. Op naar meer…

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top