Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
23 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Darice de Cuba is webdeveloper bij Profielen. Zij is geboren op Aruba en woont sinds 2000 in Nederland. Ze houdt zich graag bezig met toegankelijkheid en inclusie waarover ze blogt op haar Engelstalige blog. Darice is laat-doof. Naast front-end developer is ze ervaringsdeskundige met expertise in inclusief design.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

De HR, waar we pretenderen divers te zijn maar geen daden bij woorden voegen

Gepubliceerd: 14 December 2021 • Leestijd: 1 minuten en 16 seconden • Darice

Ik heb met verbazing de heftige reacties gelezen over het voorstel van de centrale medezeggenschapsraad om studenten en collega’s te vragen naar hun ‘pronouns’. Het leek wel of de cmr had voorgesteld iedereen maar meteen met ‘hen’ of ‘die’ aan te spreken.

In werkelijkheid draaide het voorstel simpelweg om mensen zelf te vragen met welk voornaamwoord ze willen worden aangesproken. Zoiets simpels, om mensen in hun waarde te laten.

Want zeg nou eerlijk, wie zal eronder lijden als de hogeschool besluit om genderneutrale aanspreekvormen als optie te bieden?

Zal de hogeschool negatief in het nieuws komen?
Zal de regering subsidie inhouden?
Kost het een zak met geld om een extra keuze ‘hen’ of ‘die’ toe te voegen aan online formulieren?
Word je mannelijkheid aangetast?
Word je vrouwelijkheid aangetast?
Ga je minder goed presteren als student?
Wordt het moeilijker om als docent/ondersteunend personeel je werk te doen?
Gaan je inkomsten eronder lijden?
Gaat je gezondheid eronder lijden?
Worden jouw rechten ontnomen?

Nee. Niemand zal er enig nadeel van ondervinden. Maar toch worden mensen boos en halen ze allerlei redenen van stal, van biologie tot grammatica, om te rechtvaardigen waarom alleen ‘hij’ en ‘zij’ als aanspreekvormen gehanteerd moeten worden.

Vooral de argumenten over taal en grammatica vind ik onzinnig. Slechts een klein deel van de mensen in Nederland spreekt en schrijft foutloos Nederlands. Zelfs ik – terwijl Nederlands niet mijn moedertaal is en ik geen ster ben in grammatica – ontdek af en toe fouten in de Volkskrant. Taal evolueert met de tijden mee. De mens evolueert met de tijden mee.

Maar op de HR, in wereldstad Rotterdam, met het grootste aantal diverse inwoners, gaat het het college van bestuur te ver om maatschappelijk voorop te lopen. Ik zie het anders: we lopen maatschappelijk achter. Terwijl je wettelijk in Nederland al in je paspoort gender ‘X’ kan kiezen, valt men op de HR over elkaar heen met redenen waarom we mensen niet kunnen aanspreken met ‘hen’.

Kom nou, het is toch om je te schamen? Het is bijna 2022, get on with the times!

Dus: Hoi, ik ben Darice en je mag me aanspreken met zij/haar/hen.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

7 Responses to De HR, waar we pretenderen divers te zijn maar geen daden bij woorden voegen

  1. Hoi Darice, dat argument dat we als HR voorop zouden lopen vond ik ook al niet kloppen. Goeie bak zeg, dat we daarin voorop zouden lopen.

    Maar stel dat dat toch waar zou zijn: waarom is het in godsnaam erg om daarin voorop te lopen?
    Is het motto van Hogeschool Rotterdam niet: ‘Overtref jezelf’?!

    Ik denk dat er genoeg andere zaken zijn waarbij Hogeschool Rotterdam een stuk minder voorzichtig is en gewoon gáát (het slopen van een kunstwerk bijvoorbeeld). Of, zoals je zelf schrijft: zeggen dat je divers bent, maar als dat praktische consequenties heeft je beroepen op redelijkheid en prudentie.
    Reproductie van de macht kan je dat wel noemen.

    Goed dat je dit aankaart.

  2. Je slaat volgens mij de spijker op de kop Darice. Er wordt voorstellen gevallen door mensen die nooit iets van de uitvoering zouden merken.

    Heel merkwaardig.

  3. Wat al wordt gezegd, je slaat de spijker op de kop! Willen we als HR met onze visie waar inclusiviteit centraal staat, niet júist voorop lopen?

  4. Grondig eens met de analyse van Darice. Met ‘regenboogvlaggate’ heb ik me ook geërgerd aan de traagheid van deze organisatie als het gaat om inclusie (in 2016 wilde de HR geen regenboogvlag heisen omdat de HR ‘neutraal’ wilde zijn, terwijl 140 gemeenten in Nederland deze vlag wel hesen).

  5. De meeste mensen laten anderen in hun waarde, en hebben met inclusie op zich geen probleem. Echter, sommigen vinden het niet prettig dat dit een politiek punt is geworden, en dat de voorstellen van het CMR doorslaan: studenten verplichten een keuzevak te volgen en docenten verplichten een speciale sectie in de cursushandleidingen toe te voegen, gaat te ver en heeft niets meer met inclusie en gelijkwaardigheid te maken.

    Sterker nog, als het zo door gaat zoals in Amerika, zul je als medewerker ontslagen kunnen worden als je hier niet aan meewerkt of hier kritiek op hebt. Of je het nu eens bent met het standpunt van deze mensen of niet, zal er toch een duidelijke visie moeten komen hoe hier precies mee om te gaan en hoe deze angsten weggenomen kunnen worden.

    Inclusie betekent ook dat je andere meningen en standpunten accepteert en serieus neemt, en niet wegwuift met ‘get on with the times.’

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top