Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
16 augustus 2022

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Jennifer Schoolenberg is derdejaarsstudent aan de opleiding social work. Ze schrijft het liefst over ‘tips and tricks’ en de belevenissen die het hbo met zich meebrengt, maar durft ook haar mening te geven wanneer daar het moment voor is.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Blog

De meeste dromen zijn bedrog, toch?

Gepubliceerd: 28 September 2021 • Leestijd: 1 minuten en 30 seconden • Jennifer

De maan gaat uit, de zon gaat uit en het zuurstofgehalte daalt steeds meer. Hoe zou het voelen om ineens geen lucht meer te hebben?

De laatste tijd heb ik steeds vaker rare dromen waarin de wereld vergaat of waarin ik ineens opgejaagd word. Betekenen die dromen nou iets?

Dromen zijn mysterieus. Is het bijvoorbeeld waar dat je niet kan dromen over wat er na de dood gebeurt, omdat je hersenen dit niet weten? Dat klopt inderdaad. En zo zijn de mensen die in je dromen voorbijkomen ook altijd mensen die je ooit in je leven gezien hebt: je hersenen zijn niet in staat om gezichten te creëren.

Uit vele studies blijkt dat je dromen vaak echt wel iets te betekenen hebben. Als je (elementen uit) je droom googelt vind je een of meer mogelijke betekenissen (de betrouwbaarheid daarvan daargelaten).

Ik droomde bijvoorbeeld dat de wereld verging, maar ik was niet bang. Volgens verschillende bronnen betekent mijn droom dat ik bezig ben met een grote overgang in mijn leven. En dat klopt wel, ik ben sinds kort begonnen aan een uitdagende GGZ-stage. Ik heb het erg naar mijn zin, maar moet wel wennen aan de structuur en aan weer naar school gaan. Dat zou dus kunnen verklaren waarom ik deze droom heb gehad en niet bang ben geweest. Ook de droom waarin ik werd opgejaagd valt hieraan te koppelen (huiswerk, stage, lessen, supervisie, werk en het sociale leven zien te combineren).

Er zijn te veel verschillende dromen om allemaal te bespreken. Zo zijn er visioenen, maar ook lucide dromen waarin je zelf je acties kan aansturen. Je kunt dit zelfs oefenen!

Er zijn ook mensen die zeggen nooit te dromen, maar zij hebben het mis. Iedereen droomt, alleen onthoud je dit niet altijd. Dat heeft alles te maken met het moment waarop je wakker wordt. Tegen het einde van je slaap begin je namelijk te dromen. Als je rustig wakker wordt heb je een grotere kans om je dromen te onthouden. Daarnaast werkt het ook om een notitieboekje naast je bed te leggen waarin je direct je dromen kan opschrijven. Door meteen terug te denken aan je droom onthoud je het meest. Wel is het zo dat niet iedereen zijn dromen kan onthouden.

Marco Borsato’s songtekst ‘De meeste dromen zijn bedrog’ blijkt dus niet te kloppen. Je kunt heel wat verborgen waarheden over jezelf ontdekken via je droom.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top