Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

De uitspraak: Student had niet uit projectgroep mogen worden gezet

Gepubliceerd: 29 April 2021 • Leestijd: 1 minuten en 20 seconden • Uitspraak Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Na ‘discussie’ krijgt een student van een medestudent uit haar projectgroep tweemaal een ‘gele kaart’ waarna ze uit de groep wordt gezet. Van de instituutsdirecteur krijgt ze te horen dat ze wordt uitgesloten van onderwijs. De gedupeerde student stapt naar het college van beroep. Met succes.

Klacht van: Student international business & languages
Over: Onrechtmatig uit projectgroep zetten
Uitspraak: Gegrond

De medestudent in het project ‘import onderneming’ die de gele kaarten uitdeelt, zegt dat te doen namens de hele groep, iets dat later door een van de groepsleden wordt tegengesproken. Dat groepslid komt daar later overigens weer op terug.

Het uit de groep gezette groepslid gaat in beroep tegen het besluit van de instituutsdirecteur omdat het geen wettelijke grondslag heeft. Het besluit is immers genomen op basis van door de studenten opgestelde regels; de genoemde gele kaarten hebben volgens de student geen enkele juridische waarde. Bovendien is er geen sprake geweest van hoor en wederhoor.

In de ogen van de examencommissie is er een weloverwogen beslissing genomen. De tweede gele kaart kan daarbij worden beschouwd als een beoordeling van de docent. Bovendien heeft de examencommissie de student ook nog aangeboden om het project individueel af te ronden.

Het college van beroep is niet onder de indruk van het verweer van de examencommissie. Dat gele of rode kaarten die door medestudenten worden uitgedeeld aanleiding kunnen zijn voor het genomen besluit vindt het college niet juist. Meer precies: het college van beroep vindt de mate waarin medestudenten invloed kunnen uitoefenen op een beoordeling, of op het uitblijven van een beoordeling, te hoog. De directeur heeft sowieso geen rol in een besluit over de beoordeling.

De examencommissie plaatst kanttekeningen bij de regeling met gele en rode kaarten. Deze regeling is opgenomen in de cursushandleiding van het project maar ‘vindt geen steun in de Hogeschoolgids of de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek’. Bij deelname aan het project committeer je je aan deze regeling. Dat gebeurt dus niet vrijwillig, maar tegelijkertijd ontbeert de regeling een wettelijke basis. ‘Een gebrek aan grondslag’ noemt het college van beroep dat.

De student wordt in het gelijk gesteld. De examencommissie (lees de Hogeschool Rotterdam) moet de door de student gemaakte proceskosten van 1050 euro betalen.

Tekst: Jos van Nierop
Illustratie: Demian Janssen

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top