Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

De Uitspraak: Student verliet online toetsomgeving en dat is fraude

Gepubliceerd: 21 September 2021 • Leestijd: 1 minuten en 20 seconden • Uitspraak Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Een student die stelt geen fraude te hebben gepleegd heeft bij zijn digitale tentamen ‘Bijspijkeren Engels’ teksten van een andere plek geknipt en in z’n toets geplakt, blijkt uit de html-code. Dat mag niet, vindt de examencommissie. Het college van beroep gaat in dat oordeel mee.

Klacht van: Student watermanagement
Over: Knippen en plakken uit Word
Uitspraak: Ongegrond

De student ontkent dat hij tekst heeft geknipt uit Word en daarbij gebruik heeft gemaakt van een spellings- en grammaticacontroleprogramma. Hij heeft Word niet eens op zijn laptop staan, stelt hij. De examencommissie maakt duidelijk dat er in het besluit over de sanctie (het bewuste tentamen mag hij in het lopende studiejaar niet nog een keer doen) niet expliciet over Word wordt gesproken.

Html-codes brengen fraude aan het licht

Sowieso mag je tijdens je digitale tentamen – thuis in de coronaperiode – het toetsprogramma niet verlaten en omschakelen naar een ander programma. Uit de html-codes in de antwoorden is echter duidelijk geworden dat er geknipt en geplakt is en dat de student dus uit het programma is geweest. Alleen dat laatste is al fraude.

De student vindt dat zijn tentamen alsnog geldig moet worden verklaard of dat hij toch snel mag herkansen zodat hij na zijn – gehaalde – propedeuse naar de Universiteit van Utrecht kan. In de ogen van de examencommissie is de maatregel proportioneel, zeker omdat de student zich overduidelijk niet aan de regels heeft gehouden.

‘Niet de keus van studenten om tentamen digitaal te maken’

Het verwijt van de student dat het niet de keus van de studenten was om het tentamen digitaal en thuis te maken, begrijpt de examencommissie niet helemaal. Als bedoeld wordt dat online toetsen meer gelegenheid bieden om te frauderen, is dat daarmee nog steeds niet toegestaan, aldus de examencommissie.

Het college van beroep is het eens met de examencommissie. Dat er is gefraudeerd staat vast, en dat er is geknipt en geplakt is ook aangetoond. Juist omdat het gaat om een tentamen waarbij taalvaardigheid wordt getoetst, heeft de examencommissie daar belang bij, voegt het beroepscollege er nog aan toe. ‘Dit maakt het op juiste wijze vormen van een correct en eerlijk oordeel over iemands kennis, inzicht, vaardigheden of (beroeps)houding geheel of gedeeltelijk onmogelijk.’

Tekst: Jos van Nierop
Illustratie: Demian Janssen

De rubriek ‘De Uitspraak’ is geschreven op basis van een schriftelijke geanonimiseerde uitspraak van het college van beroep voor de examens. Een stap naar dat onafhankelijke college is voor studenten een laatste poging om gelijk te krijgen in een geschil dat een student heeft met de examencommissie over bijvoorbeeld een vrijstelling of (vermeende) tentamenfraude.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top