Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
27 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Zeyad Al Mumar (25) is vierdejaarsstudent bedrijfskunde met veel passie voor het hoger onderwijs. Zijn persoonlijke missie is kennis delen en anderen helpen. Hij geeft de studenten in zijn blogs handige tips om hun studiesucces te vergroten.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Een boek sneller lezen? Zo doe je dat!

Gepubliceerd: 30 March 2021 • Leestijd: 1 minuten en 13 seconden • Zeyad

Heb je het gevoel dat je een paar maanden nodig hebt om een boek uit te lezen? Heb je moeite om de echte kennis uit een boek op te zuigen? In deze blog geef ik je handige tips om een boek sneller en efficiënter te lezen.

Tip #1: Check de achterkant.
De eerste stap bij het lezen van een nieuw boek is: de achterkant checken. Die geeft vaak een soort samenvatting van het boek. Ook lees je vaak op de achterkant wat het belangrijke thema is, dat je zult vinden in het boek. Het is superbelangrijk om dit vanaf het begin door te hebben, zodat je voldoende voorbereid bent om het boek te gaan lezen.

Tip #2: Check de inhoudsopgave.
De tweede stap is de inhoudsopgave van het boek bekijken, zodat je weet in welke hoofdstukken en (sub)hoofdstukken het boek is ingedeeld. Zo heb je een goed overzicht van de inhoud van het boek en de logische gedachtegang van de schrijver.

Tip #3: Blader door het boek.
De derde stap voor speed reading is door het boek heen bladeren. Zie het boek als puzzel; als je een boek aan het doorbladeren bent, dan ben je de puzzel langzamerhand aan het oplossen. Je moet eerst begrijpen hoe de auteur het boek heeft ingedeeld. Kijk vooral naar het einde van ieder hoofdstuk, want bij veel boeken staat er aan het eind nog een korte samenvatting. Een voorbeeld: iedere hoofdstuk begint met een verhaal, dan komen de principes aan bod en daarna een samenvatting. Als je dit doorhebt dan wordt het voor jou zoveel makkelijker om sneller te lezen.

Tip #4: Kijk welke topics je interesseren.
De volgende stap is teruggaan naar de inhoudsopgave en checken welke hoofdstukken jou interessant lijken. Van sommige hoofdstukken weet je bijvoorbeeld al heel veel; die kan je misschien overslaan. Je moet natuurlijk ook plezier halen uit het lezen en jezelf motiveren door nieuwe en waardevolle kennis te blijven leren, zonder dat het je superveel tijd kost.

Bonustips
Lees met volledige focus, vouw ezelsoren, markeer teksten, en schrijf er voorbeelden bij hoe je de kennis zou toepassen op jouw leven of studie.

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

6 Responses to Een boek sneller lezen? Zo doe je dat!

  1. Met alle respect, dit is juist NIET hoe je een boek moet lezen in je studie.

  2. Beste Florian, bedankt voor je reactie. Deze tips zijn meer bedoeld om zelfontwikkeling boeken te lezen. Dat werkt inderdaad grotendeels anders dan een (studie)boek, omdat je daar o.a. afhankelijk bent van welke stof en de hoeveelheid die je moet leren.

    Maar ik snap de verwarring en vind het goed dat je het aangeeft…

  3. Nee @Florian? Als Zeyad toch lekker zo een boek wil lezen dan mag dat toch? Studenten mogen toch zelf kiezen welke manier van lezen voor hen werkt? Is waarschijnlijk ook afhankelijk van het doel dat Zeyad heeft met het lezen van het boek.
    Het lijkt me een beetje ver gaan als we als docenten ook nog eens gaan vertellen aan studenten hoe ze een boek moeten lezen. Tips kan je geven, maar om zo koud eronder te zetten dat dit niet de manier is, vind ik erg apart.

  4. Ik ben benieuwd naar jouw tips, Florian, voor het lezen van een studieboek. Ik zie in ieder geval een paar leesstrategieen terugkomen die heel waardevol kunnen zijn en uitvoerig beschreven zijn in de literatuur, zoals: scannen, skimmen, en intensief lezen. Zelf zou ik nog willen toevoegen: voorspellen (kan per hoofdstuk, maar bijvoorbeeld ook per paragraaf) en die voorspellingen nagaan tijdens het lezen, jezelf vragen stellen tijdens het lezen en de belangrijkste: doelen stellen. Welke informatie heb je nodig? Waar ben je naar op zoek? Hoe verbind je deze informatie aan wat je al weet? En hoe ga je deze nieuwe informatie gebruiken?

  5. Ik lees ook hele goede tips die zeker kunnen helpen om een boek sneller te lezen. Bedankt, Zeyad!

  6. Hallo iedereen,
    Wat ik bedoelde met mijn reactie: speed reading is het tegendeel van grondig studeren. Speed reading mag een goede manier zijn om boeken vooraf te scannen of om ze buiten de studie te lezen. Maar voor studie en onderzoek zijn er geen afkortingen en trucjes om dit sneller te kunnen doen – en is de uitdaging juist om tijd te nemen en de diepte in te gaan!

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top