Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
24 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Senad Delic is geboren en getogen in Oostenrijk en woont sinds oktober 2017 in Nederland. Hij volgt de lerarenopleiding Duits, daarnaast is hij (slam-)dichter en schrijver. Hij schrijft vooral satirische stukken en anekdotes uit zijn leven als expat in Nederland.

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Eén vinger kan gebroken worden, maar vijf vingers maken een vuist

Gepubliceerd: 14 October 2021 • Leestijd: 1 minuten en 34 seconden • Senad

De politieke wereld kent de linkervleugel als een versplinterde hoop idealisten die het nooit ergens over eens kunnen zijn. Dat terwijl wij ons als linkse mensen hebben toegewijd aan de verbetering van de wereld en de bestrijding van ongelijkheid.

Het zijn echter juist deze kernprincipes die wij soms door een nuchtere, reële en volledig praktische bril moeten bekijken om onszelf te herinneren waar we voor staan. Een goede daad vanuit goede wil is de beste manier om dicht bij de essentie van de pijlers van het socialisme te komen.

Daarom organiseerde de SP Rotterdam samen met Blije Buren en ROOD een voedseluitgifte in het lokale SP-pand. Blije Buren vangt voedsel op dat anders zou worden weggegooid – veel donaties van supermarkten en restaurants – en werkt met andere organisaties samen om al het eten effectief te herverdelen. Zo ontstond midden in Delfshaven een epicentrum van solidariteit: een grote tafel vol verse groente, fruit en vlees. Als je iets nodig had, kon je gewoon wat pakken. Een bepaald maximum was er ook niet.

Toen de eerste bezoekers binnenkwamen merkte ik terughoudendheid. Ze stonden stomverbaasd bij het besef dat ze hiervoor niet eens hoefden te betalen, of iets te doen. Het feit dat voedsel op deze dag en binnen deze vier muren gezien werd voor wat het is – namelijk een mensenrecht – was een positieve verrassing.

In de wereld van politiek activisme is er vaak discussie of liefdadigheidsacties gepolitiseerd moeten worden. Veel activisten denken namelijk dat er bij iets zo menselijks als een voedseluitgifte geen plek is voor politiek. Het zou opportunistisch zijn om daar een politiek label op te plakken.

Daar ben ik het niet mee eens. Het feit dat mensen deze voedseluitgifte nodig hebben, is een product van politieke keuzes die ooit ergens gemaakt werden. Het feit dat mensen constant in de veronderstelling leven overal voor te moeten betalen, is ook een product van politiek beleid. Bij die voedseluitgifte zag je een microrepresentatie van een groep die hard werkt maar nauwelijks rond kan komen. Mensen die bij het gezamenlijk gebruiken van de voedseluitgifte beseffen dat ze in hetzelfde schuitje zitten.

Vooral jonge socialisten vergeten denk ik vaak dat je de werkende klasse vooral bereikt door je actief bezig te houden met hun problemen die in eerste instantie door armoede veroorzaakt worden.

Spreek mensen direct aan door je in hun wereld te begeven. Het is niet makkelijk om elkaar de hand te geven als je al in verschillende werelden zit. Daarom: minder academische pretenties, meer solidariteit! Een vinger kan gebroken worden, maar vijf vingers maken een vuist.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top