Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
6 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Zeyad Al Mumar (25) is vierdejaarsstudent bedrijfskunde met veel passie voor het hoger onderwijs. Zijn persoonlijke missie is kennis delen en anderen helpen. Hij geeft de studenten in zijn blogs handige tips om hun studiesucces te vergroten.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Hbo te moeilijk? Laat je niet gek maken!

Gepubliceerd: 11 July 2021 • Leestijd: 1 minuten en 10 seconden • Zeyad

‘Studeren aan het hbo is te moeilijk.’ ‘Ik moest in drie weken een dik boek uit mijn hoofd leren voor een tentamen.’ ‘Je moet alles zelf gaan uitzoeken.’ De kans is groot dat je als middelbare scholier zulke verhalen over het hbo hebt gehoord.

Sommige mensen doen alsof het onmogelijk is om een hbo-diploma te behalen. Want de opleiding is zo zwaar, er zijn zoveel deadlines, de onderzoeksverslagen zijn zo groot en je mag bijna geen fouten maken anders word je met een onvoldoende gestraft.

Zelf had ik vroeger zoveel last van zulke enge verhalen dat ik op een gegeven moment bij mijzelf dacht: ‘Kan ik dit wel aan? Is het niet te veel?’ Een hbo-studie leek in mijn ogen bijna onhaalbaar. Ik wil niet dat er zulke gedachten door je hoofd gaan, want ik vind het oprecht zonde als je denkt dat je het niet aankan, terwijl je het wél kunt.

Na drie jaar aan het hoger onderwijs studeren kan ik niets anders zeggen dan dat het hard werken en veel werk is, maar zeker niet onmogelijk. Laat je dus niet gek maken met al die verhalen. Never start your success journey thinking you’re going to lose.

Ja, studeren aan het hbo ís hard werken; onderschat het dus ook niet. Het is ook maar goed dat het hard werken is, want dat maakt het diploma dat je na een paar jaar ontvangt zo waardevol.

Het helpt om hard werken niet te zien als een straf, maar als een periode waarin je jezelf volop gaat ontwikkelen en grote stappen vooruit gaat nemen. Wees dus dankbaar dat tijdens je studie niet alles even makkelijk zal verlopen.

Je zult ongetwijfeld tijdens je studie tegenslagen krijgen. Soms lijkt het goed te gaan – gaat het toch uiteindelijk fout. En dat is oké. De obstakels zijn namelijk de weg. Probeer ze dus niet vermijden. Maar ga er juist doorheen, bewijs letterlijk aan jezelf dat je het kan, leer ervan en overtref jezelf.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

 

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

4 Responses to Hbo te moeilijk? Laat je niet gek maken!

  1. Misschien komt het door alle sterke verhalen die op de middelbare school rond gaan, maar ik vond het niveau van HBO Bedrijfskunde eigenlijk schrikbarend makkelijk. In de eerste leer je eigenlijk vrij weinig bovenop wat de havo biedt, omdat niet iedereen alle vakken van de havo heeft gevolgd. En wanneer je met moeite al je modellen in je pagina propt is je rapport binnen 15 pagina’s houden meer een uitdaging dan het opleveren van 25 pagina’s aan inhoud.

    Ik kwam bij lange na niet in de buurt van het aantal uren dat voorgeschreven was voor vakken. Dan krijg je ook het omgekeerde gevoel. Als je met een beetje krantenstukken op google opzoeken gemakkelijk een zesje binnen haalt, heb je niet het gevoel dat je wat leert. Is dat dan wat een HBO diploma waard is? In die situatie is het ook erg moeilijk om gemotiveerd te blijven. En helaas is het dan wel waar dat je alles zelf moet gaan uitzoeken.

  2. Voor een havist zou de overstap naar het HBO niet moeilijk moeten zijn als je tenminste de goede studie hebt gekozen. (Dat blijft altijd een vraag uiteindelijk, vind je het leuk? Past het ook bij de vakken waar je op de middelbare school goed in was?)

    Voor MBO’ers is het een ander verhaal. Die hebben vaak in het eerste jaar nog wel een voorsprong vanuit hun voorkennis, maar worden al snel ingehaald door havisten. De manier van leren op het vmbo en mbo is toch flink anders dan op het HBO. Daarom raadt ik MBO’ers liever aan om een tussenstap te maken via de Associatie Degree als dit mogelijk is. Nog net iets praktijkgerichter, en na afronding na 2 jaar een diploma en mocht de ervaring positief zijn heb je alsnog vaak de mogelijkheid om de resterende twee jaar van de volledige HBO opleiding daarna te doen. Ook een veiligere optie voor mogelijke studieschuld. 🙂

  3. @Sven van de Nadort
    Ik kan mij alleen maar bij je reactie voegen. Bij mijn huidige opleiding, lerarenopleiding biologie, is de kwaliteit van verslagen enorm laag, tot het laatste jaar waar veel eisen worden gesteld.
    Navragende bij medestudenten wat we nou echt geleerd hebben door het onderwijs op de Hogeschool, los van stages, is altijd een beetje koud tot lauw / gematigd. De meeste reacties m.b.t. verslagen is het louter snel de rubrics volgen, want buiten de lijntjes kleuren wordt niet beloond (of men moet de vergaarde kennis als de beloning zien, maar deze is regelmatig niet al te toepasbaar).
    Zelf vind ik het frappant dat het slagingspercentage binnen 5 jaar opleiding maar 17% is en dit al voor langdurige tijd zo laag is, en er toch weinig echt veranderd.

  4. Bedankt voor jullie reactie heren,

    Een havist ervaart de overstap over het algemeen inderdaad minder groot dan een mbo’er. De grote hoeveelheid stof in combinatie met een hoog tempo blijft een struikelpunt en iets waar ze aan moeten weten. Ik denk dat een havist ook meer gewend is aan het ‘leren leren’ dan een mbo-instromer, waardoor de overstap minder heftig wordt. Dat scheelt natuurlijk een hoop. Dat merk ik ook aan de reactie van Sven. Maar…

    Sven, weet wel! Voor jou kan het eerste jaar erg makkelijk zijn, maar voor een andere student misschien juist niet. Ik kan mij voorstellen dat de hogeschool het niveau aanpast aan het gemiddelde student en op basis daarvan het niveau bepaalt. Zodat iedereen een kans krijgt om zijn of haar hoofd het eerste jaar boven water te houden. Ik studeer namelijk ook bedrijfskunde. Vanaf het tweede (en ook de derde) jaar gaat het niveau iets hoger en de opdrachten worden opeens minder concreet. Ben benieuwd hoe je het gaat ervaren, het gaat je vastwel lukken. Veel succes man!

    Astrid, een Ad-studie lijkt mij ook een uitstekende keuze voor vele studenten met een mbo-achtergrond. Je werkt naar het hbo-niveau toe en je krijgt net iets meer de tijd om alles goed bij te houden en te wennen aan het hoger onderwijs. Ik heb zelf eerst ook een Ad-opleiding gedaan en ben na twee jaar naar de bachelor bedrijfskunde gegaan. Inderdaad zoals je zegt, het is prettiger om deze traject te volgen.

    Helaas is het ook zo dat de verhalen die rondgaan over het hbo angst aanjagen bij iemand die nog moet beginnen. Uiteindelijk ben ik van mening dat iedereen (ongeacht je vooropleiding) een hbo-studie kan behalen. De ene student ervaart misschien iets meer moeilijkheden dan de ander, maar nog steeds is het voor iedereen goed mogelijk!

    Ik wens jullie beide een fijne zomervakantie toe!

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top