Blog Menno: Taal maakt nog meer kapot dan geweld
Blog van MennoGepubliceerd: 4 days ago
Toen het goede nieuws kwam dat er een vaccin is voor corona, gloorde er voor mij als lid van de risicogroep hoop dat ik binnenkort wat kan ontspannen van de stress waarin ik sinds maart zit. Er bleek zelfs een tweede vaccin klaar, dus dat maakte me nog blijer.
Natuurlijk was ik ook realistisch dat het nog wel even zou duren voordat de vaccinatie kon beginnen. Maar niet in mijn wildste doemdenken had ik gedacht dat het land dat half op water gebouwd is, het land van de Deltawerken, gewoon niet klaar was voor een grote vaccinatiecampagne.
We zaten letterlijk maandenlang te wachten op het vaccin en niemand dacht: ‘Laten we alvast en strak plan maken’? Dat het Pfizer-vaccin op extreem lage temperatuur bewaard moet worden is een kink in de kabel, maar dan nog: we hebben de Deltawerken gebouwd, maar vaccins op lage temperatuur uitdelen blijkt een opgave?
Dankzij ziekenhuizen die wel van aanpakken weten is het vaccineren alsnog op gang gekomen.
Het Moderna-vaccin dat niet zo extreem koud bewaard hoeft te worden moet dan een eitje zijn toch? Niet voor Nederland. Toen ik zondag 10 januari las dat de Moderna-vaccins op 11 januari in Nederland aankomen en dat men nu gaat nadenken over distributie naar de priklocaties, heb ik bijna mijn hoofd tegen mijn toetsenbord geslagen om mijn hersenen te herstarten na vastlopen.
Ik ben zo boos en gefrustreerd dat een land dat om zijn efficiëntie bekend is, hier alle steken laat vallen. Hoe weet je nog niet hoe je vaccins gaat distribueren? Je wacht tot ze hier zijn en gaat nu een plan maken? Hou op met me.
En ja, in andere landen gaat het ook moeizaam. Maar Duitsland en Frankrijk zijn vele malen groter dan het kleine Nederland met zijn ‘schamele’ 17 miljoen inwoners. Duitsland ontving zijn Moderna-voorraad dezelfde dag als Nederland en ging de volgende dag al over tot distributie.
Hoe kan het zo moeilijk zijn voor Nederland om een plan klaar te hebben om zodra de vaccins er zijn, deze te distribueren zodat men meteen kan beginnen met prikken? Voor de niet-oudere kwetsbaren is er nog steeds geen vaste begindatum in beeld.
Volgens de routekaart van de regering kan ik als persoon met een medische indicatie tussen februari en september gevaccineerd worden. Ondertussen is er niks anders te doen dan blijven isoleren zoals afgelopen jaar en elke dag lijdzaam te lezen hoe er geklungeld wordt met de vaccins.
De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.
Lees hier alle details over onze spelregels.
Het lijkt een opeenstapeling van missers. Zeker frustrerend wanneer ze overal al kunnen beginnen behalve hier. Maar ik vind het moeilijk een al te hard oordeel te vellen. Als het mijn verantwoordelijkheid was geweest, lag ik na anderhalve dag huilend in een hoekje (“we gaan er allemaal aa-haa-haan…”), en was de situatie nu nog veel erger. En als ik het vertrouwen verlies in de politici, dan wordt mijn toekomstperspectief nog veel somberder dan het al was. Dus ik hou het op “niemand heeft een pasklaar antwoord, iedereen doet wat ie kan, natuurlijk gaat het weleens mis”. Anders lig ik straks alsnog in het hoekje.
We zijn ook het land van het polderen en verantwoordelijkheden afschuiven. Alles moet vastgelegd worden en afgesproken worden. Als het niet duidelijk is wie de distributie moet regelen, gebeurt er dus niets.
On a positive note: Het vaccineren is in volle gang.