Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
17 januari 2022

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Illutration of authors face

Zeyad Al Mumar (25) is vierdejaarsstudent bedrijfskunde met veel passie voor het hoger onderwijs. Zijn persoonlijke missie is kennis delen en anderen helpen. Hij geeft de studenten in zijn blogs handige tips om hun studiesucces te vergroten.

Recente blogs

Blog

Hoe vind ik mijn levensdoel?

Gepubliceerd: 14 June 2021 • Leestijd: 1 minuten en 34 seconden • Zeyad

Heb je ooit deze lastige vraag aan jezelf gesteld? Vast wel! Wanneer jezelf zo’n een vraag stelt, dan zeg je eigenlijk: ‘hoe kan ik mijn tijd spenderen aan iets belangrijks?’ ‘Hoe leef ik echt mijn leven?’

En het is niet makkelijk om een concreet antwoord te vinden op deze vraag, zeker als je jong bent. Drie jaar terug was het antwoord op deze vraag voor mij een groot raadsel. Om erachter te komen, heb ik drie vragen aan mijzelf gesteld en die ga ik nu aan jou stellen.

1. Wat vind je leuk om te doen? Kijk simpelweg naar waar jij plezier uit haalt en laat je niet tegenhouden door de meningen van andere mensen. Ik weet nu dat toen ik bijles gaf aan mijn medestudenten, ik dat deed omdat ik het leuk vond en niet omdat ik er geld mee kon verdienen. Als jij het leuk vindt, dan heb je een groot voordeel ten opzichte van iedereen. Want andere mensen die het niet zo leuk vinden, hebben meer moeite om het te doen dan jij. Jij hebt vaak ook geen motivatie van buitenaf nodig om door te zetten en het te gaan doen.

2. Waar ben je goed in? Kijk eerst naar je sterktes. Denk daar eens over na. Waar ben je beter in dan de meeste mensen? Waar scoor jij hoger dan gemiddeld op? Stel vast waar je goed in bent en doe dat twee keer zo hard. Via deze weg zul je veel sneller succes behalen. Hoe kom je erachter waar je goed in bent? Door zelfbewust te zijn en naar jezelf te leren kijken met een kritische blik. (Oké, als ik heel eerlijk ben, dit is waar ik slecht in ben. En dat vind ik moeilijk om te zeggen. Maar accepteer het óók als je ergens niet goed in bent. Iedereen heeft dat.)

3. Wie wil je helpen? Bepaal goed voor jezelf wat jouw ‘doelgroep’ is. Wie wil je precies helpen? Veel mensen kunnen geen doelgroep kiezen want ze zijn bang om iets of iemand uit te sluiten. Onthoud dit: als je op iedereen focust, dan focus je op niemand. Kies dus een doelgroep die je diep van binnen graag wil helpen. Voorbeeld: de doelgroep die ik graag wil helpen zijn studenten en daar richt ik mij op.

Mijn levensdoel is een soort optelling van deze drie vragen. Ik wil de kwaliteit van het hoger onderwijs steeds verbeteren en zoveel mogelijk studenten inspireren/helpen om alles uit hun studie te halen. Vooral studenten die denken dat zij het niet aankunnen.

Wat is jouw levensdoel?

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

 

Recente blogs

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top