Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
6 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Ramona is vierdejaars student ruimtelijke ontwikkeling. Met haar blogs wil ze je meer laten zien over de ruimtelijke ontwikkeling in steden en meenemen in haar leven als student.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Hoe ziet mijn ‘later’ eruit?

Gepubliceerd: 13 July 2021 • Leestijd: 1 minuten en 14 seconden • Ramona

Opeens zit ik in het vierde jaar en dat vind ik stiekem best spannend. Het afstuderen komt dichtbij. Ik ga een minor volgen aan een andere school, waar ik misschien ook nog een master wil gaan doen. Voor mijn gevoel hangt er dus veel van mijn ervaring daar af.

Hoe zijn de mensen, de docenten en ga ik er echt leren wat ik wil leren? Zal ik op tijd een leuke stage vinden en zal ik me dit keer meer op mijn gemak voelen binnen het bedrijf? En wat als ik het toch niet leuk vind? Ga ik dan werken? En waar dan?

Dit zijn allemaal vragen die het afgelopen jaar door mijn hoofd gingen en nu de vakantie eraan komt bedenk ik mij opeens weer hoe dichtbij het allemaal is. Ik denk dat het voor velen van ons een moeilijke vraag is: wat wil je nou eigenlijk doen, ‘later’?

Doorstuderen zal voor mij nog vier jaar deeltijd betekenen. Ik vind dit zelf vrij lang en had mij dit niet voorgesteld toen ik begon aan deze studie. Ik ben iemand die graag zelfstandig is en op zichzelf zou willen wonen. De keuze of ik wil doorstuderen hangt voor mij ook heel erg samen met het uit huis gaan. Want kan ik tijdens mijn studie wel genoeg geld verdienen en heb ik dan nog tijd voor andere dingen? En hoe zit het met kinderen? Ik wil niet pas op mijn dertigste kinderen. En ik zou ook graag nog meer willen reizen. Er kunnen zoveel dingen gebeuren in die vier jaar, maar toch voelt het zo definitief als je de keuze maak en doorgaat.

Soms voelt het ook alsof mijn leven zal blijven stilstaan. Ik heb geen idee wat er gaat komen en laat het voor nu dan ook echt afhangen van hoe mijn minor is. Ik weet pas of ik iets leuk vind als ik het gedaan heb. En hoeveel mensen doen er na hun studie wel niet iets heel anders als werk?

Ik laat mij leiden door de ervaring die ik opdoe en het zelfbewustzijn dat ik hiermee opbouw. Want zeg eerlijk: wat kan er nou eigenlijk fout gaan?

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Hoe ziet mijn ‘later’ eruit?

  1. Hoi Ramona,

    Ik weet niet hoe oud je nu bent, maar die 4 jaar extra studeren zal zich (als het goed is) uiteindelijk weer uitbetalen in kennis/ervaring/geld en daar zal je denk ik geen spijt van hebben. Wat betreft kinderen is dat natuurlijk ieders vrije keuze, maar 30 jaar is niet ‘oud’ om kinderen te hebben, dit is zelfs de gemiddelde leeftijd in Nederland voor eerste moeders op dit moment. Als je veel waarde hecht aan reizen, jezelf en je carrière ontdekken en ‘jong’ zijn, kan je misschien nog beter even wachten met kinderen. Niet dat je die dingen niet kan doen met kinderen, maar je hebt ineens een mens om voor te zorgen. En uiteindelijk is de keuze voor een studie nooit definitief, als het je uiteindelijk niks lijkt kan je weer stoppen en iets anders doen.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top