Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
27 januari 2021

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Kabinet: pabo mag lesbevoegdheid voor kleuters of oudere kinderen splitsen

Gepubliceerd: 7 January 2021 • Leestijd: 1 minuten en 41 seconden • Nieuws

Hogescholen mogen binnenkort opleidingen tot leraar in het basisonderwijs aanbieden die zich helemaal op het jonge of oudere kind richten. De hoop is dat er dan meer jongens voor de pabo kiezen.

Sommige jongeren willen best juf of meester worden, maar lopen liever geen stage in de kleuterklas. Of ze hebben juist geen zin in de pre-pubers van groep acht. Dan is de nieuwe variant van de pabo een uitkomst.

Het kabinet werkt aan een wetsvoorstel om zulke smallere pabo’s vanaf september 2022 mogelijk te maken, naast de gewone pabo. Het voorstel staat nu online, zodat belanghebbenden er vooraf op kunnen reageren.

Het idee is vooral om meer mannen voor de pabo te interesseren. Mannen zouden liever niet aan kleuters lesgeven, menen politici, dus waarom zou je ze niet meteen voor het oudere kind laten kiezen?

Smaller

Het probleem is alleen dat de afgestudeerden straks minder breed geschoold zijn en dus minder mogelijkheden hebben om de overstap te maken naar lagere of hogere groepen, mocht dat binnen een school nodig zijn. Ze krijgen namelijk een ‘smallere’ bevoegdheid.

Daarom staan de hogescholen er niet om te springen. Er lopen momenteel zes pilots bij pabo’s met specialisaties in jonge of oudere kinderen, maar daarin blijven de afgestudeerden bevoegd voor de hele basisschool. Zulke specialisaties lijken de hogescholen wel genoeg te vinden.

Maar het kabinet ziet onder leraren wel ‘draagvlak’ voor het wetsvoorstel, staat in de toelichting. De Tweede Kamer heeft er bovendien sterk op aangedrongen en daar kan het kabinet ook niet omheen.

Alle klassen

Uit een peiling onder vakbondsleden bleek dat een flinke groep leraren inderdaad de voordelen ziet van een aparte bevoegdheid voor de kleuterklassen. Toch is de steun onder leraren twijfelachtig. Want een nog grotere groep vindt het prettig om een bevoegdheid te hebben voor álle klassen van het primair onderwijs.

In het wetsvoorstel staat overigens niet wat de leeftijdsgrenzen zijn van het ‘jonge’ en het ‘oudere’ kind. Misschien kunnen de pilots helpen bij de invulling van zulke details, hoopt het kabinet.

Daar is nog tijd genoeg voor, want het duurt wel even voordat het wetsvoorstel behandeld wordt. Tegen die tijd zit er bovendien een nieuw kabinet, wat ook invloed kan hebben op de koers.

Man/vrouw

Er zijn allerlei initiatieven om jongens naar de pabo te lokken, bijvoorbeeld door pabo-mannen samen te laten studeren onder de noemer ‘paboys’. De laatste jaren is ongeveer een op de vier eerstejaars pabo-studenten man, maar een behoorlijk deel haakt voortijdig af.

Tot in de jaren tachtig waren de opleidingen tot kleuterleidster en onderwijzer overigens nog gescheiden. Met de komst van de ‘basisschool’ werden ze samengevoegd, zodat afgestudeerden in alle groepen les mochten geven.

HOP, Bas Belleman

Schrijf je in voor onze wekelijks nieuwsbrief!

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de man/vrouw spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top