Blog Donna: Kwart eeuw crisis
Blog van DonnaGepubliceerd: 1 day ago
Veel wetenschappers zijn inmiddels de wanhoop nabij als het gaat om de klimaatcrisis. Tot 2050 zullen de problemen beheersbaar blijven, maar daarna is er geen houden meer aan. Onze kinderen en kleinkinderen moeten naar Duitsland verhuizen om het wassende water te ontvluchten.
Maar eindelijk was er goed nieuws, afgelopen week: de rechtbank dwong Shell om hun netto uitstoot met 45 procent te verminderen in 2030. Een hoopvol lichtpuntje voor een duistere toekomst.
Zelfs ik, de somberste blogger hier, zie nog meer lichtpuntjes. De zojuist uitgekomen documentaire Het Paradijs op Aarde van Roos Koornstra laat zien welke mogelijkheden er zijn om de energietransitie te versnellen. Het is bijvoorbeeld al bijna mogelijk om vliegtuigen en zeeschepen op waterstof te laten vliegen en varen. Technisch en financieel is de energietransitie haalbaar. We hoeven het alleen maar te willen.
Een ander lichtpuntje is het optreden van Kevin ‘Blaxtar’ de Randamie bij Spijkers met Koppen, waar hij prachtig verwoordde hoe dappere mensen met afwijkende meningen bijeen zullen komen om onze wereld ten goede te veranderen. Ik heb direct een afspraak met hem gemaakt om onze studenten te komen inspireren.
Maar er zijn nog meer lichtpuntjes, als je maar even zoekt: ook ExxonMobil wordt gedwongen tot CO2-reductie. Onze eigen lectoraten bestuderen de transitie naar de betekeniseconomie, waarin welzijnsvermeerdering boven winstmaximalisatie staat. De HRBS past deze theorie steeds meer toe in hun curricula. Bij de Rotterdam Academy zijn we bezig met duurzaamheidscertificaten. En we gaan steeds meer ethiek onderwijzen. Langzaam maar zeker begint het besef bij steeds meer mensen binnen te sijpelen: we moeten consuminderen, we moeten onze economie systemisch veranderen, we moeten ons aanpassen om te overleven.
En de meeste lichtpuntjes? Die zie ik in de ogen van onze studenten, onze kampioenen van de toekomst. Enthousiast, optimistisch, idealistisch en moedig treden zij hun grimmige toekomst tegemoet, gereed om alle draken te verslaan. Ze zitten vol met slimme ideeën en ondernemingslust. Ze zijn schatkisten vol innovatiekracht.
En het is de taak van de hogeschool om hun innovatiekracht te kanaliseren, te coachen en te stimuleren. Daarvoor hebben we bij de Rotterdam Academy het Excellentieprogramma, en hogeschoolbreed de Start-up Academy. Sinds kort hebben wij onze krachten gebundeld. En ik roep alle instituten op om ons te ondersteunen: met expertise, met menskracht, met netwerken of met faciliteiten. Zodat wij met z’n allen de wereld kunnen gaan redden.
De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.
Lees hier alle details over onze spelregels.
Vergeet ook niet het Transitielab, waar Johan Antonissen de kar trekt. Er komt een heuse levensgrote windmolen aangevuld met ander opstellingen bij RMI om onze studenten nog beter te helpen met de energietransitie. Daar worden al mooie stappen gezet, nu nog met de mini opstellingen, maar straks dus levensgroot.
Superinteressant, Tanja! Gelukkig gebeurt er binnen de HR al heel veel om de wereld te redden!
dankje tanja 🙂