Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
24 maart 2023

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

LSVb: Studenten die vóór 31 januari 2022 afstuderen moeten ook coronacompensatie krijgen

Gepubliceerd: 11 October 2021 • Leestijd: 1 minuten en 12 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De regeling voor coronacompensatie moet ruimer, zegt de Landelijke StudentenVakbond (LSVb). Ook studenten die het eerste semester van dit collegejaar afstuderen, zouden het moeten krijgen.

Studenten die vertraging hebben opgelopen door de coronapandemie – en dus meer collegegeld moeten betalen – krijgen als compensatie een geldbedrag van 535 euro. De regeling geldt voor studenten die tussen 1 september 2020 en 31 augustus 2021 hun diploma hebben gehaald.

Die regeling moet verruimd worden, vindt LSVb-voorzitter Ama Boahene. Studenten verdienen volgens haar ook compensatie als ze afstuderen vóór 31 januari 2022. ‘De compensatie is bedoeld voor mensen die studievertraging hebben opgelopen door corona en daaronder vallen volgens ons ook studenten onder die in het eerste semester van dit collegejaar afstuderen.’

‘Alle studenten hebben last van de crisis’

De studentenvakbond opende 10 augustus daarom het meldpunt coronacompensatie. Ze kregen ruim 300 meldingen van studenten die vinden dat ze ten onrechte geen aanspraak kunnen maken op de regeling. ‘Het komt vaak voor dat studenten geen stage konden lopen vanwege de crisis en daarom studievertraging hebben opgelopen. En we horen bijvoorbeeld ook van studenten die zelf corona hebben gehad of hun scripties te laat terugkregen van docenten die ziek waren’.

Onderscheid maken tussen corona-gerelateerde studievertraging en vertraging met een andere oorzaak, is volgens Boahene niet te doen als de regeling wordt verruimd. ‘De regeling geldt nu ook voor iedereen en dat is terecht omdat alle studenten last hebben van de crisis.’

Kamervragen gesteld

Inmiddels hebben de SP en GroenLinks vragen gesteld aan onderwijsminister Van Engelshoven. ‘Op welke wijze kunt u deze groep studenten tegemoet komen?’, vraagt Peter Kwint (SP). Groen Links-kamerlid Lisa Westerveld wil weten wat de verruiming van de regeling gaat kosten en of de minister van plan is de compensatie uit te breiden: ‘Zo nee, waarom niet?’.

Boahene hoopt dat het kabinet er meer budget voor vrijmaakt. Half november vergadert de Tweede Kamer over de onderwijsbegroting.

Tekst: HOP, Josefine van Enk
Illustratie: Demian Janssen

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top