Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
26 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

‘Meer specialisatie goed idee, maar pabo-diploma moet breed blijven’

Gepubliceerd: 19 January 2021 • Leestijd: 2 minuten en 23 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De minister van onderwijs werkt aan een wetswijziging waarmee pabo’s aparte opleidingen kunnen gaan aanbieden voor het onderwijs aan jongere en oudere kinderen. Anita Derks, manager van de HR-pabo, vindt specialisatie goed, maar splitsing onwenselijk.

Vorige week zette minister Van Engelshoven van onderwijs een concept online ter consultatie voor een wetswijziging die het mogelijk maakt twee verschillende pabo-diploma’s te gaan uitreiken. Een met een bevoegdheid om les te geven aan jongere kinderen en een voor het oudere kind.

Dat die wetswijziging in voorbereiding is, vloeit voort uit een begin vorig jaar aangenomen motie van het Tweede Kamerlid Rudmer Heerema (VVD) gesteund door een aantal andere Kamerleden van CDA, SGP en CU. Zij hopen onder meer dat de gesplitste pabo-variant de opleiding aantrekkelijker maakt voor jongens.

Pilots lopen nu

‘Op dit moment worden er pilots op dit gebied gedaan’, zegt Anita Derks, opleidingsmanager van de pabo op de Hogeschool Rotterdam. ‘Via het lobo, het landelijk overleg lerarenopleidingen basisonderwijs, worden de uitkomsten gedeeld. Ik denk dat het uit zal lopen op meer mogelijkheden tot specialisatie.’

Daar staat ze niet afwijzend tegenover: ‘Het is een goede aanleiding om ons eigen curriculum nog eens onder de loep te nemen’, zegt ze. De HR-pabo heeft overigens al verschillende specialisatiemogelijkheden. Zo kun je je al richten op jonge of oudere kinderen, kun je een sportroute doen waarmee je meteen ook bevoegd bent als gymdocent in alle klassen van het basisonderwijs, kun je je specialiseren in media & cultuur,  montessori- of internationaal Engelstalig onderwijs. En dan is er nog de academische pabo.

Liever geen smalle bevoegdheid

‘Vanaf het tweede jaar kun je je bij ons specialiseren, maar het leidt wel allemaal tot eenzelfde diploma’, legt ze uit. ‘Het is erg van belang te kijken naar de behoefte in het werkveld, en ik omarm zo’n “smalle bevoegdheid” niet. Ik zou zelfs liever de opleiding doortrekken naar de nog jongere kinderen – in de kinderopvang – en de oudere kinderen in de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Dat geeft leerkrachten nog meer loopbaanmogelijkheden. Omdat wij ook de lerarenopleiding en de Ad pedagogisch educatief professional in huis hebben, zie ik daarvoor wel mogelijkheden.’

Er is nog een reden om de bevoegdheid niet te splitsen: ‘Om goed onderwijs te geven in de middenbouw, moet je weten wat kinderen in de onderbouw doen en wat er in de bovenbouw verwacht wordt. Het is dus belangrijk dat je kennis hebt van de totale leerlijn in het basisonderwijs en voor al die niveaus opgeleid wordt.’

Niet aantrekkelijk voor docenten

In de praktijk, stelt Derks, rouleren leerkrachten ook veel en graag tussen onder-, midden- en bovenbouw. Daarom wil het er bij haar niet in dat een beperktere bevoegdheid voor aankomende docenten aantrekkelijk is. Het argument dat het noodzakelijk is om meer instroom voor de pabo – van met name mannen – te trekken houdt volgens haar geen stand. ‘Ik denk dat dat meer een aanname is dan dat het werkelijk is onderzocht. En wij hebben enorm veel eerstejaars, ook de februari-instroom is met vier klassen weer groot dit jaar. Ongeveer 25 tot 30 procent daarvan zijn mannen.’

Een eventuele ‘angst voor kleuters’ bij die doelgroep wil ze liever met goede voorlichting wegnemen: als je geen zin hebt in die doelgroep is het goed te weten dat je er in je opleiding redelijk weinig mee te maken hebt als je er niet voor kiest.

Wat voor haar ook als een paal boven water staat, is dat ook het onderwijs aan de kleuters een hbo-opleiding vereist, waar je kunt instromen met minimaal een havo of mbo-4-diploma. ‘De minister is daar ook heel duidelijk in geweest: de vooropleidingseisen worden niet aangepast.’

Tekst: Edith van Gameren
Foto: Shutterstock
Beeldbewerking: Demian Janssen

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
 Profielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top