Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
14 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Nikky is begin 2021 gestopt met haar opleiding medische hulpverlening. Zij schrijft over de overstap naar een andere studie en haar (studenten)leven.

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Bericht vanuit een zelfgegraven gat

Gepubliceerd: 18 January 2021 • Leestijd: 1 minuten en 36 seconden • Nikky

Ik zit in een gat. Ik heb het zelf gegraven, hoewel ik dat op dat moment niet doorhad. Maar nu zit ik erin en ik weet niet hoe ik eruit moet. Ik ben namelijk, voor de tweede keer alweer, gestopt met mijn studie.

Wat doe je als je 24 bent, je al twee keer bent begonnen aan een studie, maar je er niks aan hebt overgehouden? Wat doe je als je geen idee hebt wat je wilt worden, maar je wel weet dat je er een diploma voor nodig hebt? Wat doe je als je een hekel hebt aan studeren maar er geen einde aan lijkt te komen? Doorbikkelen, denk ik. Dus toch maar weer op zoek naar een nieuwe studie.

Dat is dan de volgende stap? Ik heb de eerste keer dat ik in de zesde zat gezocht naar studies, de tweede keer dat ik in de zesde zat weer en toen ik stopte met mijn eerste studie weer. Ik heb brochures gelezen, open dagen bezocht en meegelopen. Ik heb studiekeuze- beroepskeuze- en persoonlijkheidstesten gedaan. Ik heb alle goede stappen doorlopen. Waar heeft het me gebracht?

Misschien moet ik iemand anders laten beslissen, ik ben daar duidelijk niet geschikt voor. Mijn vriend en mijn beste vriendin hebben eigenlijk altijd wel geweten dat de zorg niet bij me paste. Maar dat hebben ze me toen niet verteld of ik wilde het niet horen. Samen vinden ze wel wat voor me.

Nee, ik moet het echt zelf doen. Gewoon goed scherp houden wat ik leuk vind en wat niet. Ik hou van dieren en de natuur, maar ik ben niet bèta ingesteld. Ik vind het leuk om te werken met mensen, maar dit is niet de groep die ik wil helpen. Ik wil me inzetten voor grote wereldproblemen, maar ik heb ook behoefte aan iets concreets. Moet lukken.

Zijn er meer mensen zoals ik? Mensen die een studie doen die ze niet meer leuk vinden, maar ook niet weten wat ze anders moeten? Ik ga je geen advies geven. Als ik het beter had geweten had ik het mezelf niet zo moeilijk gemaakt. Ik kan wel zeggen dat ondanks alles, ik nu gelukkiger ben dan toen ik een verkeerde studie deed. Ik vind een goede vuistregel dat je studie je niet zou moeten laten huilen. Nou huil ik snel, maar toch.

Als er voor iedereen een plekje is op deze wereld, dan moet dat er ook voor mij zijn. Zo niet dan moet ik genoegen nemen met iets minders. Een 6 is ook een voldoende. Dan vind ik geen trap die me uit dit gat haalt, maar een touwladder. Ik kan hoe dan ook alleen maar omhoog.

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

4 Responses to Bericht vanuit een zelfgegraven gat

  1. Beste Nikky,
    Stoppen of switchen van studie is een heftig besluit. Niets touwladder nodig, de moeilijkste keuze heb je al gedaan, je bent al uit het gat. En nu ligt de wereld weer aan je voeten met alle mogelijkheden. Wat ik opmaak uit je stukje is dat het een emotionele zware rit geweest is. Neem nu de rust en de tijd. Ga werken op een plek waar je je fijn voelt. Een studie kan ook in deeltijd en als je vijftig bent. Sterkte en vergeet niet te genieten.

  2. Hoi Nikky,
    Soms is dit gewoon de weg om te gaan. Iets proberen en er dan achter komen dat het toch niet voor jou is. Het is niet de meest efficiënte manier, maar dat is niet altijd erg. Ik ken ook mensen die in een vloek en een zucht door hun studie zijn heen gegleden en er pas na een paar jaar werken achter kwamen dat ze er eigenlijk liever iets anders zouden doen.
    Ik kwam er zelf na 2 jaar lerarenopleiding achter dat het op dat moment niets voor mij was, dus toen ben ik filosofie gaan studeren. In allerlei opzichten geen ‘goede’ keuze (financieel, kansen op de arbeidsmarkt), maar een van de beste keuzes die ik ooit heb gemaakt.

    En bedenk ook: veel mensen gaan iets heel anders doen dan waarvoor ze gestudeerd hebben. Een studie volgen betekent dus niet dat je dan ook de rest van je leven dát vak moet uitoefenen. Misschien maakt dat het zoeken ook wat meer relaxed.

    Succes met zoeken!

  3. Beste Nikki, wat een verschrikkelijk lastige en denk ik ook frustrerende situatie. Het is ook denk ik voor velen lastig om te weten wat echt bij je past en wat je wilt. Soms kom je er ook later achter. Ik studeer zelf HBO-V en ben inmiddels 40 jaar. Voor mijn studie was ik maatschappelijk werkster en raakte ik tijdens de economische crisis mijn baan kwijt. Ik kwam niet meer aan de bak en moest zoeken naar iets anders. Het werd een studie HBO-V. Wat ik van deze ervaring heb geleerd is, dat het heel belangrijk is om te weten waar je goed in bent in het maken van een keuze in je carrière. Ik heb nooit spijt van mijn keuze gehad, ook al kom ik ook soms huilend van mijn stage. Ik weet waar ik het voor doe. Geen enkele baan en ook studie is altijd leuk en perfect. Ik wens je heel veel succes en wijsheid in het nemen van een volgende studiekeuze of wat je ook gaat doen. Ik heb er vertrouwen in dat dat echt wel goed komt.

  4. “Wat doe je als je geen idee hebt wat je wilt worden, maar je wel weet dat je er een diploma voor nodig hebt?”
    Controleren of die aanname juist is. Als je niet weer wat je wilt worden, dan heb je daar geen diploma voor nodig. Er zijn zat beroepen waar geen diploma voor nodig is. En er zijn zat sectoren waar je ze met open armen ontvangen (denk aan programmeren) als daar je hart ligt. En de enige manier om te weten of ergens je hart ligt, is om het te doen en te ervaren. Youtube is een goede bron om te zien wat bepaalde vakken inhouden en je kunt hier gelijk iets over leren. Spreek met mensen die het vak doen wat jou interessant lijkt. Doen is leren en ervaren.

    “Wat doe je als je een hekel hebt aan studeren maar er geen einde aan lijkt te komen?”
    Onderzoeken waarom je een hekel hebt aan studeren. Kan het zijn dat het diploma halen het doel is geworden, in plaats van iets leren? Met een 6- per vak ben je er dan al.. Maar ben je dan aan het einde van de rit wie je wilt zijn? Haal je hier voldoening uit?

    “Doorbikkelen, denk ik. Dus toch maar weer op zoek naar een nieuwe studie.”
    Waarom wil je per se een studie doen? En waarom op HBO niveau?

    Ik vind deze quote heel erg fijn, hoewel ik geen idee heb wie de schrijver is:
    “Success is not the key to happiness; happiness is the key to success. If you love what you are doing, you will be successful.”
    (https://fakebuddhaquotes.com/success-is-not-the-key-to-happiness/)

    Een andere tip is: Doe de opleiding in deeltijd als dat kan. Dat scheelt een studieschuld en je hoeft niet 40 uur te werken en 20 uur te studeren. Kan dus gerust 20 uur werken zijn en 20 uur studeren. Het werk moet meestal relevant zijn voor de studie. Omdat je in de praktijk dingen leert, kan de studeertijd ook naar beneden. Dus als minder studeren en meer werken jou gelukkig maakt…

    Dan… je zit in je 3e jaar. Het is dan nog 1,5 jaar tot de eindstreep. Dat stukje bikkelen is niet veel op een mensenleven. Soms moet je door die zure appel heen. Niet elk vak is leuk. Met een HBO diploma op zak kun je (als je jong bent) op veel verschillende plekken terecht. Je hoeft niet in de zorg te gaan werken. En soms even huilen is niet erg. Dat lucht alleen maar op. Als het dagelijks wordt, dan is er weer een ander probleem ;-).

    Tip: Jezelf leren kennen kost tijd. Ik wist pas tussen de 25 en de 30 wie ik was en wat ik wilde… En nog steeds vind ik eigenschappen van mijzelf die ik niet kende (mij bewust van was/ben). Dat hoort bij het volwassen worden :).

    Dan de allerlaatste tip: Kies vooral zelf wat je leuk vindt, wat jij boeiend vind, wat je bij jou vindt passen. Laat je pad niet afhangen van meningen en tips van anderen. Uiteindelijk komt het wel goed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top