Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
7 maart 2021

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Minister: ‘Nauwelijks signalen’ dat internationale studenten in illegaliteit verdwijnen

Gepubliceerd: 15 February 2021 • Leestijd: 1 minuten en 11 seconden • Nieuws

Onderwijsminister Van Engelshoven onderneemt geen extra actie om tegen te gaan dat internationale studenten in de illegaliteit verdwijnen; het is niet nodig omdat er ‘nauwelijks signalen’ over zijn. Dat stelt ze na Tweede Kamervragen naar aanleiding van een publicatie van Profielen.

De Hogeschool Rotterdam besloot eind vorig jaar de toelatingseisen voor internationale masteropleidingen te verscherpen. Het gaat daarbij met name om de beheersing van de Engelse taal.

Niet meewerken aan vermoeden van illegaliteit

Aanleiding was de constatering dat een aantal studenten die de taal niet goed machtig waren, kort na de start van de opleiding uit beeld raakten en geen contact meer opnam. De HR had het vermoeden dat de betreffende studenten hun verblijfsvergunning misbruikten om in of via Nederland in de illegaliteit te verdwijnen. Daar wil de hogeschool niet aan meewerken.

Tweede Kamerleden Van Toorenburg en Van de Molen van het CDA wilden van de regering weten of er inderdaad sprake is van studenten die op deze manier uit beeld raken, en om hoeveel studenten het dan gaat.

‘Nauwelijks signalen’

Van Engelshoven en staatssecretaris Broekers-Knol (justitie en veiligheid) noemen in hun antwoorden op de vragen geen aantal. Ze stellen wel dat er ‘nauwelijks signalen zijn dat internationale studenten moedwillig misbruik maken van de toelatingsregeling (…) en in de illegaliteit verdwijnen’. Van Engelshoven en Broekers-Knol zien dan ook geen reden er extra inzet op te plegen.

De regering heeft daarbij ook geen reden om aan te nemen dat het probleem zich in andere EU-landen voordoet, wordt duidelijk uit een van de antwoorden op de vragen. Er zijn geen onderzoeken over bekend en ook het Europese samenwerkingsverband van IND-organisaties maakt geen melding van het eventuele probleem.

Land uit eigen beweging verlaten

Internationale studenten krijgen voor hun verblijf in Nederland een verblijfsvergunning die weer wordt ingetrokken als de student al dan niet voortijdig de opleiding beëindigt. Het is aan de onderwijsinstellingen om de personen bij de IND af te melden en de gewezen student moet uit eigen beweging het land verlaten.

Tekst: Jos van Nierop

[Linkedin]

Schrijf je in voor onze wekelijks nieuwsbrief!

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de man/vrouw spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top