Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
9 juni 2023

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Minister wil doorstroom van mbo’ers naar pabo verbeteren

Gepubliceerd: 8 October 2021 • Leestijd: 1 minuten en 54 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Minister Van Engelshoven maakt zich zorgen over de teruglopende aanmeldingen bij de pabo’s. Ze wil onderzoeken hoe er meer mbo’ers naar de pabo kunnen zonder dat dit ten koste gaat van het pabo-niveau.

klaslokaal basisschool, kinderen met vingers in de lucht

PvdA-Kamerlid De Hoop riep de minister woensdag op om iets te doen aan de haperende doorstroom van mbo naar pabo. Gelet op het enorme onderwijzerstekort vindt hij dat Nederland het zich niet kan veroorloven dat een kwart van de kandidaten zakt voor de toelatingstoetsen. Hij begrijpt dat de pabo’s niet te veel tijd mogen verliezen met het bijspijkeren van studenten naar hetzelfde startniveau, maar is het geen idee dat het mbo zijn studenten beter klaarstoomt?

Andere Kamerleden reageerden fel: Kamerlid Peters (CDA) wees erop dat een kwart van de kinderen het onderwijs momenteel verlaat ‘als functioneel analfabeet’. Wil De Hoop het lerarentekort oplossen door de toelatingsnorm te verlagen voor mensen die het niveau niet hebben en hun wel een diploma te geven?

Kijken naar toelatingseisen

Bij PVV-Kamerlid Beertema gingen ‘de nekharen overeind staan’: volgens hem is de doorstroom van mbo naar pabo lastiger omdat er in het mbo heel weinig aan algemeen vormend onderwijs wordt gedaan. ‘We willen nu eenmaal studenten in de pabo’s van wie de taal- en rekenvaardigheid gewoon op orde is.’

De Hoop verzekerde dat het afstudeerniveau bij de pabo’s ook wat hem betreft niet omlaag mag, maar dat hij wel hoopt dat de minister wil kijken hoe er meer mbo’ers naar de pabo kunnen. Dan krijgen ze in elk geval een kans om het vereiste niveau te halen.

Hij kreeg steun van D66, dat zelfs helemaal af wil van de toelatingstoetsen. ‘Dat hebben we al eens eerder voorgesteld’, zei Kamerlid Van Meenen, ‘en nu het lerarentekort almaar groter wordt, lijkt het me logisch dat we hier nog een keer naar kijken’. Het gaat volgens hem beslist niet ten koste van de kwaliteit, want aan het eind van de opleiding kun je volgens hem heel stevige eisen stellen. ‘Dat je niet naar de pabo mag als je niet weet hoeveel stampers een zonnebloem heeft, dat gaat er bij mij niet in.’

Lat niet verlagen

Zijn partijgenoot minister Van Engelshoven wil zo ver niet gaan, maar het kijken naar de toelatingstoetsen betekent in haar ogen zeker niet dat we ‘de lat en de eindtermen van de pabo gaan verlagen’. Ze wil onder meer onderzoeken of het mbo zijn studenten beter kan voorbereiden op de pabo ‘zodat ze dan eigenlijk al geslaagd zijn voor de pabo-toelatingstoetsen’.

Ze sluit ook niet uit dat de toetsen pas in het eerste jaar worden afgenomen. Dat vraagt dan wel om extra begeleiding en daarover wil de minister met de pabo’s in gesprek. Voor de begrotingsbehandeling medio november zal de minister de Kamer een brief sturen over hoe het verder moet met de toelatingstoetsen. Ook is er dan een onderzoek klaar naar de effecten van de halvering van de eerste twee jaren collegegeld op de instroom bij de lerarenopleidingen.

Tekst: HOP, Hein Cuppen
Foto: Shutterstock

 Profielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top