Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Minorstudenten ontwikkelen plan voor incubator in Zimbabwe

Gepubliceerd: 19 February 2021 • Leestijd: 1 minuten en 44 seconden • Buitenland Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De hoge jeugdwerkloosheid in Zimbabwe verminderen, dat was het einddoel van het incubator-project waaraan HR-studenten Romanie Groen, Puck Rozendaal en Limin Hu meewerkten voor hun minor IBaC (International Business and Career). Ze deden dat – online – samen met 160 studenten van verschillende universiteiten uit het buitenland.

Minor IBAC 2020
Minorstudenten Romanie, Puck en Limin tijdens de online bekendmaking van de IBaC-Cup.

Wat houdt de minor precies in?

‘De minor IBaC biedt ons de kans om internationaal en multidisciplinair samen te werken met andere studenten. Dit doen we met echte businesscases om uiteindelijk bedrijven – of in dit geval universiteiten – te adviseren over het betreden van nieuwe markten.

Het afgelopen halfjaar stond in het teken van het werken aan een plan om een incubator op te zetten voor de Chinhoyi Universiteit in Zimbabwe. Vanuit zo’n incubator worden de studenten met een startup begeleid om hun onderneming verder te helpen. Het uiteindelijke doel is om de hoge werkloosheid onder jongeren in Zimbabwe te verminderen.

Normaliter zouden we voor de minor naar Zimbabwe reizeb, om daar kennis te maken met de lokale bevolking, de universiteit en alle andere omstandigheden. Door de coronamaatregelen zat deze reis er niet in en heeft het project online plaatsgevonden.’

Hoe liep de online samenwerking met andere studenten?

‘Alle studenten zijn onderverdeeld in projectteams; ons groepjes bestond nog uit een Amerikaanse, Braziliaanse, Spaanse en Zimbabwaanse student. Samen hebben we veel online lessen en masterclasses gevolgd in onder andere de regelgeving en de markt van het land en hebben we enquêtes uitgezet om de behoeftes en verwachtingen in kaart te brengen.

Vanwege de verschillende tijdzones was de samenwerking soms lastig. Maar desondanks is er uiteindelijk een mooi plan ontwikkeld dat door de internationale jury en de opdrachtgevers van de universiteit in Zimbabwe is verkozen als winnaar van de IBaC-Cup 2020. Hiermee wordt ons plan nu ingediend bij de Nederlandse Ambassade in Zimbabwe; we hopen dat met alle ideeën en adviezen de incubator daadwerkelijk wordt opgezet.’

Wat houdt jullie plan precies in?

‘De incubator moest gerelateerd zijn aan de honey value chain: de hele keten van productie, verwerking en marketing van honing. Zo hadden wij in ons implementatieplan opgenomen dat er bloemen geplant zouden worden, en bijen en bijenhouderijmaterialen ingekocht zouden worden. Op deze manier wilden we de Zimbabwaanse studenten volledig faciliteren in het opstarten van hun bedrijfje in de honingindustrie.’

Hoe is het om vanwege corona het project hier te doen en niet in Zimbabwe?

‘Heel jammer, maar het is niet anders. We hebben desondanks mooie vriendschappen opgebouwd met onze contacten daar en alle andere studenten die hebben deelgenomen aan de minor. Wanneer het weer mag en de omstandigheden het toelaten willen we een reis maken richting Zimbabwe om te kijken hoe het ervoor staat met het realiseren van de incubator.’

Tekst: Asli Kösker
Beeld: IBaC

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top