Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
17 september 2021

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Problemen van Caribische studenten? We zijn ermee bezig, zegt Van Engelshoven

Gepubliceerd: 8 September 2021 • Leestijd: 1 minuten en 29 seconden • Nieuws

Huisvestingsproblemen, geldzorgen, gebrek aan ondersteuning… Caribische studenten hebben het soms zwaar in Nederland. ‘De problematiek is weerbarstig en complex’, schrijft demissionair minister Van Engelshoven nu zeven maanden later.

Vorig jaar sloeg de nationale ombudsman alarm over studenten die hierheen komen uit het Caribische deel van het koninkrijk. Dat zijn de landen Aruba, Curaçao en Sint Maarten plus de eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba.

De Caribische studenten lopen in Nederland tegen vooroordelen aan, kampen soms met taalachterstanden, krijgen gedoe met zorgverzekeringen en andere formaliteiten en hebben hier vaak geen netwerk om op terug te vallen. Geen wonder dat ze relatief vaak afhaken in het hoger onderwijs. Er moet snel iets gebeuren, aldus de ombudsman.

Lees ook (artikel gaat daaronder verder):

Studenten uit Caribisch Nederland kampen vaak met problemen: ‘Je stapt enorm uit je comfortzone’

Maar zo snel gaat dat niet. Zeven maanden later, midden in de zomer, schreef de minister een reactie op de waarschuwingen van de Ombudsman. De rode draad in die reactie: u heeft gelijk, we zijn ermee bezig.

HR nam voortouw voor goede aanpak

Nu stuurt de minister een brief aan de Tweede Kamer met ongeveer dezelfde boodschap. Ze doet uit de doeken hoe lastig de problemen zijn. Alleen al het aanvragen van een BSN-nummer is lastig, want dat kan pas als de studenten hier bij een gemeente zijn ingeschreven. Ook het voorbereidend onderwijs en de studievoorlichting kunnen beter.

Deels zijn het problemen waar internationale studenten nu eenmaal tegenaan lopen, maar dat is volgens de minister geen excuus. Als de jongeren naar het hoger onderwijs willen, hebben ze vaak weinig andere keuze dan naar Nederland gaan.

De Hogeschool Rotterdam, die relatief veel Caribische studenten trekt en de problemen dus van nabij ziet, heeft het voortouw genomen om samen met andere partijen tot een goede aanpak te komen. Dit najaar worden de voorstellen uitgewerkt, meldt de minister aan de Kamer.

Kloof tussen verwachting en realiteit

Bij haar brief zit ook een dik rapport van onderzoeksbureau ResearchNed over de ervaringen en het studiesucces van Caribische studenten. In het hoger onderwijs starten elk jaar zo’n 750 hbo’ers en 250 wo-studenten die uit dat deel van het koninkrijk komen.

Na acht jaar heeft slechts 40 procent van de Caribische hbo’ers en 75 procent van de wo’ers het diploma behaald. De kloof tussen verwachting en realiteit is bij hen groter dan bij andere studenten, constateren de onderzoekers.

Lees ook:

Bormans wil schakeljaar voor ‘warmere overdracht’ Caribische studenten

Tekst: HOP, Bas Belleman
Foto: Wikimedia

 Profielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?
 Wil je op vrijdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de man/vrouw spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top