Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
17 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Rotterdams onderzoek naar betrouwbaarheid corona-zelftesten gaat (nog?) niet door

Gepubliceerd: 19 May 2021 • Leestijd: 1 minuten en 27 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Weet je nog, dat onderzoek naar de betrouwbaarheid van corona-thuistesten dat in april van start zou gaan? Voorlopig komt het er niet: de Medische Ethische Toetsingscommissie heeft afgelopen week het onderzoeksplan afgekeurd. De onderzoekers gaan in beroep.

Wattenstaafje wordt in reageerbuisje gestoken voor coronatest

Het onderzoek met sneltesten – dat officieel ‘Testen voor je Toekomst’ heet – is een samenwerkingsverband tussen Hogeschool Rotterdam, Albeda College, Erasmus Universiteit en Erasmus Medisch Centrum. Met het wetenschappelijk onderzoek, dat in opdracht van het Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap uitgevoerd zou worden, hoopte men bij te kunnen dragen aan meer ruimte voor fysiek onderwijs.

Paul Goossens, manager Integrale Veiligheid op de Hogeschool Rotterdam en coördinator van het onderzoeksproject, vertelde Profielen in maart hoe het onderzoek eruit zou gaan zien: ‘We gaan onderzoeken hoe betrouwbaar die tests zijn als studenten ze bij zichzelf afnemen. Studenten moeten zichzelf twee keer per week testen met een antigenen-sneltest en ondergaan daarnaast een zeer betrouwbare en gevoelige PCR-test om te valideren of de resultaten van de zelf afgenomen test kloppen.’

1500 studenten

Het plan was om van elke deelnemende onderwijsinstelling 500 studenten (dus 1500 in totaal) te vragen deel te nemen aan het onderzoek. De resultaten zouden in juni aan het ministerie gepresenteerd worden, zodat ze meegenomen konden worden in de plannen voor de heropening van het onderwijs in september.

Het onderzoek kan voorlopig niet starten omdat de Medische Ethische Toetsingscommissie (METC) het onderzoeksplan heeft afgekeurd. De specifieke reden hiervoor willen de deelnemende onderwijsinstellingen niet geven. Ze zijn voornemens beroep aan te tekenen bij de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek en willen daarom geen mededelingen doen over de inhoud van het oordeel van de METC en haar bezwaren daar tegen.

Zelftesten en toegang tot de HR-locaties

Momenteel kunnen studenten en medewerkers van de HR al gratis zelftesten bestellen om zichzelf twee keer per week thuis te testen op het coronavirus. Studenten en medewerkers kunnen de zelftesten nu op vrijwillige basis afnemen, het is geen voorwaarde voor toegang tot de panden van de HR en/of het fysieke onderwijs.

De overheid sorteert voor op mogelijkheden om studenten en medewerkers te kunnen verplichten zich te laten testen voor toegang tot hogeschool-locaties. De wet die dat mogelijk maakt is goedgekeurd door de Tweede Kamer, die daarbij wel heeft afgedwongen dat de medezeggenschapsraden van de verschillende onderwijsinstellingen hier het laatste woord in hebben. De wet moet nog goedgekeurd worden door de Eerste Kamer.

Tekst: Tosca Sel
Foto: Shutterstock

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top