‘Sommige mensen die ik bel ontkennen dat ze corona hebben. Dan denk ik: of jij liegt of het coronavirus liegt haha’
Hassan Abdi is derdejaars bedrijfskunde en doet bron- en contactonderzoek bij de GGD. ‘Dit werk is ook heel bruikbaar voor mijn studie. Je leert bijvoorbeeld op een professionele manier overleggen, gesprekstechnieken ontwikkelen, en goed doorvragen bij onderzoek.’
‘Het moment waarop ik voor het eerst serieus met school bezig ging? Dat was op mijn twaalfde toen ik een wheelie probeerde te doen en mijn been brak. Die voetbalcarrière waar ik zo op hoopte zat er vanaf dat moment niet meer in haha.
‘Het valt me bij bedrijfskunde op dat bijna iedereen wel op de opleiding blijft. Zeker als ik het vergelijk met mijn vorige opleiding vastgoed en makelaardij, is hier weinig uitval. Ik denk dat dit komt omdat het zo breed is en iedereen uiteindelijk zijn eigen kant op kan gaan. De een richt zich op marketing, de ander vindt bijvoorbeeld finance leuk. Zo kan je veel leren als je bij elkaar in een projectgroep komt. Zelf ben ik goed in analytisch denken, informatie vergaren en oplossingen vinden, en ik ben mij gaan specialiseren in operations management.
‘Door de coronamaatregelen moest de horeca dicht en had ik geen werk meer.’
‘Naast school had ik een bijbaantje bij 1NUL8, een restaurant in Rotterdam. Maar door de coronamaatregelen moest de horeca dicht en had ik geen werk meer. Door vrienden werd ik benaderd om bij de GGD te komen werken waar ze veel studenten nodig hadden voor bron- en contactonderzoek. Sinds oktober doe ik dit werk. Mensen die positief getest zijn bel ik op en vraag ik hoe ze het opgelopen hebben en met wie ze contact hebben gehad.
‘Eerst kreeg ik een cursus van een week. Dat is wel heel fijn. Eerst klassikaal en daarna loop je mee met twee mensen. Zo leer je het goed. Het is leuk werk en het valt goed te combineren met school. Ik werk thuis vanachter mijn laptop, en als ik klaar ben met mijn werk kan ik meteen inloggen bij de online les. Zo makkelijk is het.
‘Ik werk thuis vanachter mijn laptop, en als ik klaar ben met mijn werk kan ik meteen inloggen bij de online les.’
‘Sommige mensen die ik bel ontkennen dat ze corona hebben. Ik zit alleen maar thuis en niemand is langsgekomen, zeggen ze dan. Dan denk ik: of jij liegt of het coronavirus liegt haha. Anderen hangen gewoon op of worden boos. Het is daarom belangrijk om goed uit te leggen waarom je het doet, wat het maatschappelijk belang is, en dat je het niet alleen voor de GGD doet maar voor iedereen. Ik merk wel dat na verloop van tijd, sinds het nieuwe er wat af is, mensen dat beter gaan begrijpen.
‘Een medewerker kan twee, maximaal drie cases van een persoon doen op een middag. Vorig weekend waren er 10.000 besmettingen, en dan heb je minimaal vier-, vijfduizend man nodig op zo’n middag. Daar komen dan ook nog de coördinatoren en de vraagbaken bij die meehelpen. Als het zo druk is dan bellen we niet de mensen met wie ze nauw contact hebben gehad. We adviseren dan alleen de besmette persoon. Uitzonderingen zijn zorgmedewerkers en scholieren, daarvan bellen altijd ook de contacten.
‘Als ik foto’s bekijk van festivals uit het verleden… daar kan ik me nu niets meer bij voorstellen.’
‘Dit werk is ook heel bruikbaar voor mijn studie. Je leert bijvoorbeeld op een professionele manier overleggen, gesprekstechnieken ontwikkelen, en goed doorvragen bij onderzoek. Daarnaast is het ook belangrijk dat je heel secuur werkt. De GGD besteedt het werk uit aan andere organisaties die allemaal worden beoordeeld. Als ze niet hoog genoeg scoren dan gaan ze met een andere organisatie verder. Na een gesprek moet je het dossier dus goed opleveren, dat is heel belangrijk voor het team.
‘Hopelijk wordt mijn werk snel overbodig. En als er straks eindelijk minder coronamaatregelen zijn, is het eerste wat ik ga doen een festival inplannen. Ik ga meestal naar urban-, house- of hiphopfestivals; Amsterdam Open Air of WHOO HAH! bijvoorbeeld. Als ik foto’s bekijk van festivals uit het verleden… daar kan ik me nu niets meer bij voorstellen.’
Tekst: Wietse Pottjewijd
Foto: Hassan Abdi
Laat een reactie achter
Spelregels
De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.
Lees hier alle details over onze spelregels.
Back to Top