Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
9 mei 2021

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Student-zonder-papiertje krijgt ook komend studiejaar langer de tijd

Gepubliceerd: 9 April 2021 • Leestijd: 1 minuten en 54 seconden • Nieuws

Ook komend studiejaar krijgen studenten langer de tijd om aan de toelatingseisen voor hun bachelor of master te voldoen. Wie nog niet het juiste diploma op zak heeft, mag alvast voorwaardelijk aan een vervolgopleiding beginnen.

De coulancemaatregelen staan in het nieuwe ‘servicedocument’ dat het ministerie van Onderwijs online heeft gezet. Studenten in de laatste fase van hun opleiding mogen er niet de dupe van worden dat de coronacrisis nog altijd voortduurt, is het idee.

Half jaar vertraging

Tijdens de eerste lockdown besloot het hoger onderwijs om bepaalde toelatingseisen een jaartje los te laten. Door de crisis was de kans immers groot dat sommige studenten – zonder dat zij daar iets aan konden doen – niet op tijd al hun punten zouden behalen.

Want misschien misten ze nog één laatste praktijkvak dat niet door kon gaan, of moesten ze een bachelorscriptie schrijven over onderzoek dat volledig stillag. Kortom: wie in september niet op tijd klaar was, liep zomaar een half jaar vertraging op, of zelfs meer.

Daar wilden de instellingen iets aan doen. Ze bedachten allerlei versoepelingen, bijvoorbeeld voor mbo- of associate degree-studenten die wilden doorstromen naar een hbo-bacheloropleiding, of hbo’ers die met hun propedeuse wilden beginnen aan een wo-bachelor. De ‘harde knip’ tussen bachelor- en masteropleidingen werd afgeschaft. En er golden vergelijkbare afspraken voor pabo-studenten die geen toelatingstoets konden doen, en voor anderstaligen die hun staatsexamen Nederlands nog niet hadden behaald.

Geen vrijstelling

Inmiddels zijn we een jaar verder, en hoewel het vaccinatieprogramma op gang komt, is de situatie voor studenten in de huidige lockdown niet heel anders dan in het voorjaar van 2020.

De instellingen strijken komend studiejaar daarom opnieuw met de hand over het hart. Studenten die nog niet alle punten voor hun benodigde diploma bijeen hebben gesprokkeld, mogen alvast voorwaardelijk aan hun vervolgopleiding beginnen.

Ze krijgen net als vorig jaar geen vrijstelling: uiteindelijk moeten de studenten alsnog aan alle instroomeisen voldoen. Hiervoor krijgen zij in beginsel tot 1 januari 2022 de tijd, schrijft het ministerie. Maar als het onbillijk is om hen aan deze termijn te houden kan deze worden verlengd tot 1 september 2022. Instellingen kunnen masterstudenten hoe dan ook uitstel verlenen tot die datum.

In het servicedocument staat voor het eerst ook een coulancemaatregel voor studenten die op 1 februari instromen. De minister verwacht dat het onderwijs dan weer van het slot is en dat studenten dan een afgeronde vooropleiding hebben. Maar mocht dat onverhoopt niet zo zijn, dan mogen ook zij voorwaardelijk worden toegelaten.

Grote stap

Het Interstedelijk Studenten Overleg is blij met de hernieuwde coulance. ‘Vooral die maatregel voor februari-instromers is echt een grote stap’, zegt voorzitter Dahran Çoban. ‘Veel studenten vroegen hier vorig jaar naar.’

Het ISO heeft zich hard gemaakt voor een laagdrempeliger aanmeldproces. ‘Vorig jaar moesten sommige studenten veel stappen doorlopen om zich voorwaardelijk in te schrijven, met allerlei bijkomende gesprekken en administratieve lasten. Dat wordt komend jaar hopelijk anders. Er is nu afgesproken dat het zo gemakkelijk en overzichtelijk mogelijk blijft. Ons ideaalbeeld is dat studenten zich inschrijven en dat het dan okee is.’

HOP, Evelien Flink

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de man/vrouw spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top