Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
28 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Vanaf september financiële steun voor bestuurders studie- en studentenverenigingen

Gepubliceerd: 13 April 2021 • Leestijd: 1 minuten en 16 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Er komt een bestuursbeurs voor studenten van de Hogeschool Rotterdam die bestuurslid zijn van studie- of studentenvereniging. Daarmee wordt het vanaf september dit jaar financieel aantrekkelijker om voor een vereniging actief te zijn. De medezeggenschapsraad moet nog met het voorstel instemmen.

Op dit moment komen bestuursleden die aan de HR studeren alleen achteraf (pas als in het vijfde jaar duidelijk wordt dat het bestuurswerk tot studievertraging heeft geleid) in aanmerking voor een financiële bijdrage. De nieuwe bestuursbeurs ondersteunt studenten al tijdens hun bestuursjaar.

Erkende studenten- en studieverenigingen

Daarmee komt de regeling overeen met die van de Erasmus Universiteit Rotterdam, iets waar onder andere de Rotterdamse Kamer van Verenigingen voor pleitte. De beurzen worden betaald uit het zogenoemde Profileringsfonds van de HR en zijn bestemd voor bestuursleden van erkende studenten- en studieverenigingen.

De HR wil met het besluit de bestuursleden beter faciliteren en denkt dat dat het studentenleven op de HR en in de stad ten goede zal komen.

Studentengezelligheidsverenigingen zoals RSC, Laurentius en RSG en ook roeivereniging Skadi werken met fulltime bestuursfuncties. Die bestuurders kunnen bij het Profileringsfonds een beurs aanvragen voor het hele jaar, 12 maanden van elk 250 euro (de hoogte van dat bedrag wordt jaarlijks vastgesteld door het college van bestuur).

Minder ‘bestuursmaanden’ voor studieverenigingen

Het bestuurswerk bij studieverenigingen van de HR kost in de regel een stuk minder tijd en dus komen bestuursleden in aanmerking voor een lagere beurs. Erkende studieverenigingen krijgen een beurs van in totaal zes ‘bestuursmaanden’ (6 x 250 euro) die de vereniging zelf over de bestuursleden kan verdelen. Er wordt daarbij uitgegaan van drie bestuursleden. Grote studieverenigingen met veel commissies kunnen een verzoek indienen voor een groter aantal bestuursmaanden.

Om als studievereniging erkend te worden moet er onder andere een inschrijving zijn bij de Kamer van Koophandel, moet de onderwijsmanager verklaren dat de vereniging een bijdrage levert aan de binding binnen opleiding en moeten er een beleidsplan en een jaarverslag worden overlegd. Erkenning aanvragen kan bij Leonie van Staveren (studieverenigingen@hr.nl).

Studieverenigingen zijn gelinkt aan een of enkele opleidingen. Enkele voorbeelden zijn FMR (facility management), Apex (automotive), Carmentis (verloskunde) en Yeba (financiële opleidingen).

Tekst: Jos van Nierop
Illustratie: Demian Janssen

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top