Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Veel meer eerstejaars in hbo door coronacrisis

Gepubliceerd: 4 February 2021 • Leestijd: 1 minuten en 36 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De hogescholen tellen dit jaar bijna 125 duizend eerstejaars studenten: tien procent meer dan vorig jaar. Vooral de pabo’s zijn explosief gegroeid. Er zijn nu bijna een half miljoen hbo-studenten.

Docenten merkten het al, maar de landelijke cijfers bevestigen hun indruk: er zijn veel meer eerstejaars op het hbo afgekomen. De instroom groeit al jaren, maar de coronacrisis heeft dit versterkt.

Gewoon studeren

Doordat de centrale examens vorig jaar niet doorgingen zijn er meer leerlingen geslaagd. Meer jongeren konden dus naar het hoger onderwijs. En dat deden ze ook. Ze namen geen tussenjaar, want waar konden ze naartoe? De coronacrisis schopte reisplannen door de war en een jaartje werken was ook veel lastiger. Dus gingen de jongeren, ondanks alle beperkingen, gewoon studeren.

‘Zo’n forse, onverwachte stijging in combinatie met corona legt een grote druk op hogescholen’, zegt voorzitter Maurice Limmen van de Vereniging Hogescholen. Hij wil meer geld van het ministerie om deze studenten goed onderwijs te kunnen geven.

Het is de vraag of dat geld er zal komen. Een onverwachte groei van het aantal studenten leidt normaal gesproken pas twee jaar later tot ruimere budgetten.

Ongekende groei pabo’s

Bij de pabo’s (opleidingen tot leraar in het basisonderwijs) zijn 6.849 studenten begonnen: 1.648 meer dan vorig jaar. Dat is een ongekende groei van 31,7 procent. Misschien speelt mee dat eerstejaars ook aan de pabo mochten beginnen als ze door de coronaproblemen hun toelatingstoetsen nog niet konden doen. In oktober steeg het aantal pabo-eerstejaars op de HR met 54 procent, ondertussen is dat zelfs opgelopen tot 66 procent.

Bij de opleiding verpleegkunde steeg het aantal eerstejaars tot 7.480. Dat is 14,9 procent meer dan vorig jaar. Ook hbo-rechten en social work trokken opvallend veel eerstejaars.

De groei zit uiteraard vooral in de bacheloropleidingen. Daaraan zijn ruim 109 duizend eerstejaars gestart: bijna tienduizend meer dan vorig jaar. Maar ook aan de hbo-masters en de tweejarige associate degrees (ad) zijn meer studenten begonnen.

Absoluut record hbo-inschrijvingen

Die Ad-opleidingen zijn een verhaal apart. Ze trokken dit jaar 9.530 studenten en dat is 20 procent meer dan vorig jaar. Ze groeien dus nog steeds flink, net als in voorgaande jaren. In drie jaar tijd is het aantal eerstejaars in de Ad-opleidingen verdubbeld.

Het totale aantal inschrijvingen in het hbo is nu boven de 490 duizend uitgekomen. Dat is een absoluut record. Dat komt ook doordat er afgelopen jaar iets minder studenten hun diploma behaalden.

Universiteiten ook in de plus

Ook de universiteiten breken records. Ze telden per 1 oktober bijna 13 procent meer eerstejaars bachelorstudenten en ook de masteropleidingen groeiden als kool. Er staan dit studiejaar 327 duizend wo-studenten ingeschreven, 8 procent meer dan vorig jaar.

Tekst: HOP, Bas Belleman

 Profielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top