Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
2 oktober 2023

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Jennifer Schoolenberg is vierdejaarsstudent aan de opleiding social work. Ze schrijft het liefst over de belevenissen die het hbo met zich meebrengt, geeft ‘tips and tricks’, maar durft ook haar mening te geven wanneer daar het moment voor is.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Wie zit er onder het label ‘boef’?

Gepubliceerd: 10 June 2021 • Leestijd: 1 minuten en 43 seconden • Jennifer

Welk label krijg jij wel eens opgeplakt? En wat doet dat met jou? (On)bewust hebben we allerlei vooroordelen. Hoe komt dat en belangrijker nog: wat doe je eraan?

Het afgelopen jaar heb ik stage gelopen bij Detentiecentrum Rotterdam. Ik heb daar veel geleerd over het gevangeniswezen, maar ook over de vooroordelen waar (ex-)gedetineerden tegen aan lopen. Re-integratie wordt zo veel mogelijk bevorderd, maar hoe kom je na detentie weer aan een baan, met een strafblad?

Een mede-stagiaire heeft samen met zeven gedetineerden een podcast opgenomen over hun visie, verleden en toekomst. Over uiteenlopende vragen zoals: ‘Wat is het meest kwetsende dat iemand tegen je gezegd heeft?’ Maar ook vragen over de toekomst passeren de revue. Zelf vond ik het heel interessant om te horen wie er onder het label ‘boef’ zit. Is hij bijvoorbeeld ook vader en hoe kijkt hij tegen de wereld aan? Kom je je label ooit te boven?

Stigmatiseren betekent volgens Van Dale (2020) het brandmerken van een bepaald persoon, groep of zaak. In de meeste gevallen is dat een negatief vooroordeel. Dit komt in alle lagen van de samenleving voor, maar sommige groepen krijgen er vaker mee te maken dan andere. Zo worden mensen met een psychische aandoening als ‘labiel’ bestempeld en mensen met een uitkering als ‘lui’.

Zelf krijg ik vaak het label: stil muisje. Terwijl ik eigenlijk heel sociaal ben. Ik heb daar op zich geen last van, maar met bijvoorbeeld sollicitaties moet ik wel beter mijn best doen om te laten zien dat ik het echt in me heb.

Waarom stigmatiseren we? Volgens GGZ Nederland zijn we geneigd de ‘heersende maatschappelijke norm’ als juist te zien. Gedetineerden vallen daar gelijk al buiten, omdat misdrijven niet bij de norm horen. Het maakt niet uit of je je leven betert, je blijft het label ex-gedetineerde behouden.

Sommige mensen kunnen daaraan voorbij kijken, maar veel ook niet. Onder andere emoties spelen daarbij een rol. Uit onderzoek blijkt dat angst, medelijden en boosheid de grootste factor is. Wanneer ik iemand vertel over mijn stage krijg ik meteen reacties als: ‘Vind je dat dan niet eng?’ Gedetineerden zijn ook gewoon mensen die een fout hebben begaan in hun leven. Dat betekent niet dat zij slechte mensen zijn en dat hun hele leven blijven.

Wat ik doe om stigmatisering tegen te gaan is bewustwording creëren. Want vaak gebeurt het onbewust. Ik spreek mensen erop aan en ga bij mezelf na waarom ik bepaalde gevoelens heb bij mensen. Daarom denk ik dat bewustwording de sleutel is. En natuurlijk draagt zo’n podcast ook bij aan destigmatisering door het gesprek op een laagdrempelige manier te openen.

Van welk label heb jij weleens last?

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

 

 

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top