Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
26 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

60 punten in jaar 1 is bij mannen op de RAC een uitzondering

Gepubliceerd: 31 January 2022 • Leestijd: 1 minuten en 30 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Mannelijke studenten die een voltijds associate degree volgen op de Rotterdam Academy (RAC) hebben grote moeite om in één jaar 60 studiepunten te halen. Van degenen die in 2020 met hun opleiding startten kreeg slechts 13,7 procent dat voor elkaar.

Dat is wel iets hoger dan de 10,8 en 11,5 procent in 2018 en 2019, maar bij vrouwelijke RAC-studenten steeg het rendement in die jaren veel meer: van 25,0 in 2018 naar 34,1 procent in 2020.

Onderverdeeld naar mbo of havo als vooropleiding blijkt dat havisten het ’t slechtst doen: 9,8 procent van de mannelijke havisten haalde afgelopen zomer 60 punten na één jaar studeren, tegenover 14,4 procent van de mbo’ers. De vrouwelijke havisten op de RAC doen het net iets beter dan de vrouwelijke mbo’ers: met 35,6 procent tegenover 33,5 procent.

Bij de voltijdse bacheloropleidingen is er ook een behoorlijk verschil te zien tussen het resultaat van mannen en vrouwen. : 45,2 procent van de vrouwen die aan een voltijdse bachelor beginnen haalt 60 punten in één jaar, van de mannen lukt dat 31,2 procent.

‘Verschil begint al op basisschool’

Dat het verschil zowel bij de associate degrees als bij de bachelors groot is, is niet nieuw en werd vorig jaar al duidelijk uit het onderzoek van Maaike Bajwa, onderzoeker op de HR. ‘Het is echter een lastig te agenderen thema’, zegt ze. ‘Mannen doen het namelijk niet alleen bij ons slechter; het man/vrouw-verschil in studiesucces begint al op de basisschool en wordt vanaf de middelbare school steeds duidelijker. Dat is niet alleen in Nederland zo, maar zelfs internationaal.’

De 13,7 procent mannelijke RAC’ers die in hun eerste jaar 60 studiepunten halen noemt Bajwa in het recente, mede door haar, gedane Trendonderzoek Studiesucces (op intranetsite Hint) ‘alarmerend’.

Reden tot zorg voor deeltijd

Uit dat onderzoek wordt ook duidelijk dat het studiesucces van de voltijd-bachelorstudenten een lichte verbetering laat zien. ‘Reden tot zorg’ is er voor het studiesucces van de deeltijd-bachelorstudenten. ‘Beduidend minder’ studenten haalden de 60 punten in één jaar.

Van de deeltijders die in 2018 hun studie begonnen, studeerde 49,7 procent in hun eerste jaar nominaal, de jaren erop was dat percentage gedaald naar 41,4 (2019) en 42,5 (2020) procent. Ook het diplomarendement na vier en vijf jaar daalde.

Het Trendonderzoek doet geen stellige uitspraken over de invloed van de coronacrisis op de  rendementscijfers maar ‘enige samenhang tussen veranderingen in studiesucces en de coronasituatie mag wel worden aangenomen’. Daarbij wordt er onder andere gewezen op de persoonlijke situatie van de student en de manier van onderwijs geven.

Tekst: Jos van Nierop

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top