Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
26 mei 2022

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Aantal aanmeldingen HR bijna gelijk aan vorig jaar

Gepubliceerd: 10 May 2022 • Leestijd: 2 minuten en 7 seconden • Nieuws

Er hebben zich 14.225 aankomende studenten aangemeld om in september van dit jaar met een opleiding aan de Hogeschool Rotterdam te beginnen. Dat is 3,5 procent minder dan een jaar geleden.

De genoemde aantallen en percentages zijn ‘gewogen’ aantallen: een aankomende student die zich bijvoorbeeld bij een opleiding van de HR én bij eentje van een andere hogeschool aanmeldt, telt voor beide hogescholen maar voor de helft mee.

De afgelopen weken leek de HR af te stevenen op een forsere aanmelddaling maar vlak voor de deadline van 1 mei bleek er, ook landelijk, sprake te zijn van een inhaalspurt. Omdat de cijfers nu ongeveer gelijk zijn aan die van een jaar geleden, werd in de landelijke media voorzichtig geconcludeerd dat de herinvoering van de basisbeurs in 2023 geen invloed heeft op de aanmeldcijfers.

Meer aanmeldingen buitenlandse studenten

In haar schriftelijke duiding aan het college van bestuur nuanceert beleidsmedewerker Maaike Bajwa dat door onder andere te wijzen op het grotere aantal aanmeldingen van buitenlandse studenten, voor wie het in coronatijd lastiger of onmogelijk was om in Nederland te gaan studeren. Als je alleen naar de Nederlandse studenten kijkt is er voor de HR sprake van een afname van 6,2 in plaats van 3,5 procent.

Bajwa: ‘Bovendien is het aantal aanmeldverzoeken, dat leidt tot een daadwerkelijke inschrijving, bij internationale aanmelders veel lager dan bij aanmelders met een Nederlandse nationaliteit (…) We kunnen er daarom niet zomaar van uitgaan dat de daadwerkelijke instroom op 1 oktober even hoog zal zijn als vorig jaar.’

Vergeleken met een jaar geleden zitten de voltijd associate degrees en de masters iets in de lift, en laten de deeltijd bacheloropleidingen op de HR een aardig daling zien (18,8 procent, van 997 naar 810 aanmeldingen).  

Haagse Hogeschool in de plus

De Hogeschool Rotterdam is qua aanmeldstanden te vergelijken met de meeste andere grote Randstadhogescholen, met uitzondering van de Haagse Hogeschool die qua aanmeldingen 13,4 procent in de plus zit (van 7479 in 2021 naar 8479 nu). Dat lijkt in elk geval ten koste te gaan van Inholland Den Haag dat zakt van 542 naar 466 aanmeldingen (14,0 procent).

Als we kijken naar afzonderlijke opleidingen dan blijft de pabo van de HR met een afname van 22,4 procent (van 276 naar 214 aanmelders) ten opzichte van vorig jaar flink achter op de landelijke tendens; de andere pabo’s laten gezamenlijk een stijging van 1,4 procent zien. De financiële opleidingen finance & control en finance, tax and advice doen het met afnames van respectievelijk 15 en 21 procent ook minder goed dan het landelijke beeld dat een kleinere afname laat zien. Onder andere ook communicatie (afname 13 procent, landelijk afname 2 procent), technische informatica (afname 2 procent, landelijk toename 31 procent) en facility management (afname 28 procent, landelijk toename 12 procent) zitten in de min.

Lero, social work verpleegkunde beter dan landelijk

De tweedegraads lerarenopleidingen van de HR doen het met een toename van 4,2 procent iets beter dan vorig jaar, net als social work (plus 1,3 procent); het landelijke beeld laat juist een kleine afname zien. Verpleegkunde verwelkomde 7,4 procent minder aanmeldingen maar landelijk is de afname met 15,0 procent een stuk forser.

Bml (biologie en medisch laboratoriumonderzoek) zit dik in de plus nu de numerus fixus eraf is. De opleiding telt 271 aanmelders tegenover 119 een jaar geleden (plus 129 procent).   

Tekst: Jos van Nierop
Foto: Levien Willemse

 Wil je op vrijdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top