Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 juli 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Aanvullende beurs? ‘Ja, tenzij’

Gepubliceerd: 14 June 2022 • Leestijd: 1 minuten en 14 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Wil je echt geen aanvullende beurs ontvangen? Dan moet je voortaan zelf het vinkje wegklikken bij de aanvraag van studiefinanciering. Dit moet ervoor zorgen dat minder studenten de beurs mislopen.

Demian Janssen

Een kwart van de studenten vraagt geen aanvullende beurs aan terwijl ze er wel recht op hebben. Daardoor krijgen ze tot 419 euro per maand minder. Dat is zonde, vindt minister Dijkgraaf.

Voortaan standaard ‘aan’

In antwoord op Kamervragen van de PvdA schrijft hij nu dat DUO de aanvraag eenvoudiger maakt. Studenten hoeven bijvoorbeeld niet langer te weten hoeveel hun ouders verdienen. Die informatie krijgt DUO wel van de Belastingdienst, of anders van de ouders zelf.

En misschien nog belangrijker: de aanvullende beurs staat voortaan standaard aangevinkt bij DUO als studenten studiefinanciering aanvragen. Ze kunnen het vinkje weghalen, maar waarom zouden ze? ‘Hierdoor zal het niet-gebruik naar verwachting substantieel afnemen’, aldus de minister.

Afgelopen april aarzelde hij nog: ‘Iedereen weet wel dat je soms per ongeluk op een webpagina iets hebt aangevinkt zonder dat je dacht dat je dat gedaan had’, zei hij tegen de Tweede Kamer. Maar kennelijk geven de voordelen toch de doorslag. Als studenten het vinkje inderdaad laten staan, worden ze doorgeleid naar extra informatie over de aanvullende beurs, zodat ze een weloverwogen keuze kunnen maken.

Binnen tien jaar je diploma halen

Als de ingreep succesvol is, moet het ministerie dus meer geld uitgeven aan de aanvullende beurs. Dat kan voor een tegenvaller op de begroting zorgen. Maar Dijkgraaf verzekert dat hij niet zal tornen aan de hoogte van basisbeurs of de aanvullende beurs. ‘Deze bedragen staan wettelijk vast en daar hebben studenten recht op.’

Net als de basisbeurs wordt de aanvullende beurs pas een gift als studenten binnen tien jaar hun diploma behalen. Doen ze dat niet, dan moeten ze alles terugbetalen. Daarom moeten ze wel zelf de keuze maken.

Tekst: HOP, Hein Cuppen
Illustratie: Demian Janssen

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top