Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
26 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Afgestudeerd: Oud-student Rutger zette Stadswandeling 010 op

Gepubliceerd: 27 January 2022 • Leestijd: 3 minuten en 13 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Hogeschoolstudenten gaan alle kanten op. Profielen is nieuwsgierig hoe het nu met ze gaat, wat ze op de Hogeschool hebben geleerd en of ze misschien iets hebben gemist. Rutger van Stigt Thans (commerciële economie, 2013) begon in coronatijd met het organiseren van culinaire stadswandelingen. Een groot succes, want er zijn er al meer dan 50 duizend gelopen.

Porter van Rutger

Hoe kwam je op het idee voor de stadswandelingen?

‘Corona heeft me echt aan het denken gezet of het ook anders kan. Tijdens de lockdowns zaten we allemaal thuis en konden we nergens naar toe en niks leuks meer doen. Wandelen was zo’n beetje het enige wat nog wel mocht. De horecaondernemers hadden en hebben het verschrikkelijk lastig. Die twee gegevens heb ik gecombineerd en zo ontstond het idee voor de Stadswandeling. Hoe leuk is het als je tijdens je wandeling kunt genieten van lekkere hapjes en drankjes die je onderweg kunt afhalen? Zelf vind ik dat ook superleuk. En dat is mijn maatstaf. Word ik er zelf blij van? En hoe geweldig is het ook voor ondernemers dat er weer klanten langskomen? Niet in je zaak weliswaar, maar als er op een middag honderd mensen langskomen dan voel je je weer echt even ondernemer.’

Wat haal jij er zelf uit?

‘Het is een enorm succes en dat geeft echt wel een kick. Op een gegeven moment deden we zo’n vierduizend wandelingen per week. Die stap naar de consumenten vond ik ook heel leuk. Op mijn zestiende organiseerde ik al bedrijfsuitjes en vrijgezellenfeesten. Dus die Stadswandelingen voelden meteen heel goed en logisch. Hiervoor deed ik online marketing voor een bedrijf, maar dit vond ik eigenlijk veel leuker.

‘Zou ik er zelf ook blij van worden? Dat is mijn maatstaf’

Toch heb ik mijn oude vak niet helemaal vaarwel gezegd. Naast de Stadswandelingen hou ik me nog steeds wel bezig met marketingstrategie en growth hacking – groeimarketing dus. In die hoedanigheid verhuur ik mezelf ook als freelancer aan partijen als New Fork. Een culinair topbedrijf dat grote keukens wegzet voor klanten als Coolblue. Ik ben gek op keukens. Als ik in de buurt van een keuken ben dan word ik echt blij. Het geeft me energie. Net als de samenwerking met al die mooie bedrijven. Niet alleen die met New Fork maar voor de Stadswandelingen en de rondvaarten die ik ook nog organiseer, werk ik ook veel samen met echte Rotterdamse bedrijven als Ketelbinkie Koffie en Vet & Lazy Bier. Met elkaar moet je het doen, zeker in deze tijd.’

Wat heb je geleerd op de Hogeschool?

‘Tijdens mijn studie dacht ik wel eens: is dit het nu? Wat leer ik hier eigenlijk? Pas drie jaar na mijn afstuderen waardeerde ik wat ik op de hogeschool leerde. En dat komt vooral neer op het besef dat als je echt iets wilt en als je echt wilt opvallen, dat je het dan net even anders moet doen dan de rest. En daarnaast ook dat je vooral leert door te doen. Niet alleen iets bedenken maar het vervolgens ook écht doen. Zo maakten wij reclame voor een tandarts met een nepgebit met visitekaartjes als tanden. Daarmee liepen we door de stad en we brachten het aan de man. Echt een beetje guerrillamarketing dus.’

Wat heb je gemist op de Hogeschool?

‘Jee, dat is lastig. Nou, ik weet wel wat. Volgens mij doen ze dat nu wel, maar toen niet: werken in multifunctionele teams. Op de hogeschool leerde ik niet hoe ik met een developer of designer moet omgaan. Dat zijn twee heel verschillende type mensen. Dat multidisciplinaire is zo waardevol. Zo is het in de echte wereld namelijk ook. Moet ik ineens een developer bellen in Sri Lanka. Als je alleen maar gewend bent om te gaan met die “jongens” van sales en marketing, hoe weet je dan hoe je met die technicus moet omgaan?’

Wat gaat de toekomst je brengen denk je?

‘Het klinkt een beetje raar maar achteraf was corona voor mij een zegen, een superperiode. De leukste tijd uit mijn leven. Ik heb mijn bedrijfje opgezet, ik bruiste van de ideeën en ik heb mijn vriendin leren kennen met wie ik de Stadswandelingen heb opgezet. Tijdens de coronapiek deden zo’n zeventig restaurants mee aan de Stadswandelingen. Na die piek mocht weer van alles en ben ik me vooral op bedrijfsuitjes gaan richten. Die flexibiliteit, ook dat is ondernemen. Inspelen op wat op dat moment aan de hand is.

‘Tijdens de coronapiek deden zo’n zeventig restaurants mee aan de Stadswandelingen.’

De toekomst zie ik echt rooskleurig. Sommige dingen zullen blijven, andere dingen veranderen voorgoed. De Stadswandeling zal mee moeten veranderen, ook zullen er nieuwe culinaire concepten bijkomen. Zo zijn collega’s van Deloitte via ons hybride gaan lunchen en wandelen. Allemaal op hun eigen locatie maar toch mét elkaar. Geweldig om dat te organiseren. Dát is ondernemen. En als het over vijf jaar niet meer lukt, dan ga ik toch gewoon weer voor een baas een marketingfunctie doen? Ook prima. Ik heb het in elk geval geprobeerd.’

Tekst en foto: Sanne van der Most

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top