Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Alles uit de kast om studiekiezers voor techniek te interesseren

Gepubliceerd: 31 March 2022 • Leestijd: 2 minuten en 25 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De animo om voor een technische hbo-opleiding te kiezen blijft dalen. Geen goede ontwikkeling omdat er nu al een tekort is aan technisch geschoold personeel en een groter tekort dreigt. De HR probeert er van alles aan te doen om het tij te keren.

Lokatie RDM campus, innovation dock, EAS, RAvB, bouwkunde, automotive
Innovation Dock

Aanmeldcijfers zijn geen inschrijfcijfers en er kan nog van alles gebeuren maar veel technische opleidingen zitten op dit moment in de min ten opzichte van een jaar geleden. Om een paar voorbeelden te noemen: technisch informatica doet het 18 procent minder goed dan in 2021, automotive 31 procent, elektrotechniek 27 en civiele techniek 11 procent.

Bij die aanmeldcijfers gaat het om gewogen aantallen, één persoon die zich bij drie verschillende opleidingen aanmeldde, telt bij elke opleiding voor 0,33 mee.

De teruglopende aanmeldcijfers komen ‘bovenop’ de dalende – landelijke – trend: de totale aanmeldstand van de HR en van de meeste grote hogescholen is lager dan die van een jaar geleden.  

Techniekbrede voorlichtingen en een Tech-plein

De HR organiseerde inmiddels, net als vorig jaar toen de aanmeldingen ook daalden, techniekbrede voorlichtingen, vertelt woordvoerder Jeroen Cok. ‘Dat is wel een succes, dit jaar hadden we daarvoor bij elkaar opgeteld zo’n 800 aanmeldingen. Ook hebben we een aparte pagina op de site gemaakt over techniek, met brede informatie over ons aanbod, ervaringen van studenten en projecten.’

Op de open dag van aanstaande zaterdag 2 april is er op locatie Academieplein voor het eerst een zogenoemd Tech-plein. Daar kunnen studiekiezers zien aan welke multidisciplinaire projecten je bijvoorbeeld in minors kunt meewerken en zien welke opleidingen daarin een rol spelen.

‘Ook bij techniek maatschappelijke vraagstukken’

Hilke Stibbe, op de HR programmamanager HRTech: ‘Ik denk dat we tot nu toe vaak een wat te eenzijdig verhaal hebben verteld over de technische opleidingen. Natuurlijk ga je in op de technische vraagstukken maar bij technische opleidingen krijg je ook te maken met maatschappelijke vraagstukken, zoals klimaatbeleid. En met een technische opleiding kun je bijvoorbeeld ook veel geld verdienen. Zulke dingen vergaten we af en toe te vertellen.’

HRTech, een samenwerkingsverband van de technisch onderwijsinstituten met onder andere het voortgezet onderwijs en de praktijk, gaat zich ook meer richten op leerlingen in het voortgezet onderwijs die nog geen (hbo-)opleiding hoeven te kiezen. Stibbe: ‘We willen interesse wekken voor techniek, en dat doen we onder andere samen met decanen uit het voortgezet onderwijs.’

Techmission010 op RDM Campus

De programmamanager wijst op Techmission010, twee weken geleden. Op RDM Campus maakten leerlingen van meer dan twintig middelbare scholen op een laagdrempelige manier kennis met het leuke en interessante van techniek, en van technische opleidingen. ‘We gaan kijken wat we nog aanvullend voor deze doelgroep kunnen doen. Sowieso proberen we nog meer te helpen bij de vragen die leerlingen hebben. Daarbij helpt een techniekbrede voorlichting waarbij je duidelijker kunt maken hoe de bepaalde opleidingen zich tot elkaar verhouden.’

Nog voorlichting, proeflessen, meeloopdagen

Terug naar de voorlichtingsactiviteiten gericht op de groep die de HR komend jaar al aan een technische opleiding wil koppelen. Door de coronamaatregelen was er de afgelopen jaren minder mogelijk maar nu het weer kan, wil de HR daar ook graag gebruik van maken.

Jeroen Cok: ‘We willen studiekiezers nog maximaal de mogelijkheid bieden om langs te komen, sfeer te proeven, docenten en studenten te ontmoeten en vragen te stellen. Er is een extra open avond op 21 april en daarnaast organiseren zo’n twintig opleidingen de komende weken nog extra activiteiten op locatie, zoals een proefles, meeloopdag of rondleiding. Dit zijn veelal de techniekopleidingen. Watermanagement organiseert begin april nog een waterexcursie door de stad.’

Tekst: Jos van Nierop
Foto’s: Levien Willemse

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top