Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
29 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Armando komt in actie: ‘Kwetsbare jongeren bereiken’

Gepubliceerd: 16 May 2022 • Leestijd: 1 minuten en 32 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Wereldverbeteraars. Idealisten. Activisten. We hebben er veel van op de HR. Je hoeft het niet met ze eens te zijn, maar ze staan wel ergens voor. Zoals Armando. De eerstejaars bouwkunde en vrijwilliger bij ATD Vierde Wereld Nederland. 

‘ATD Vierde Wereld is een organisatie die in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog is opgericht in Parijs om extreme armoede te bestrijden. Inmiddels zijn er afdelingen in landen over de hele wereld. Via een vriend raakte ik betrokken, zijn vader zet zich al veertig jaar in voor ATD en kwam met het idee om een jongerenteam op te richten. Er is veel vergrijzing en daarom is het belangrijk dat er jongeren bij komen. Inmiddels zijn we ongeveer een jaar bezig om dit op te zetten. 

We focussen ons vooral op jongeren tussen de twaalf en dertig jaar. We willen zomerkampen en weekend-activiteiten gaan organiseren, maar zijn nog niet op het punt dat we al een heel concrete visie hebben. Dat heeft meer tijd nodig. We willen uiteindelijk vooral kwetsbare jongeren bereiken die in brede zin te maken hebben gehad met tegenslag. Vaak kunnen die zelf weinig doen aan de situatie waarin ze zijn terechtgekomen, kijk bijvoorbeeld naar de uithuisplaatsing van veel kinderen op basis van verkeerde informatie, zoals bij de toeslagenaffaire. Het is goed als er een plek is waar je terechtkunt als je jong bent en door zoiets buiten de samenleving dreigt te raken.   

‘We willen uiteindelijk vooral kwetsbare jongeren bereiken die in brede zin te maken hebben gehad met tegenslag.’

Ik heb zelf ook geen makkelijke jeugd gehad. Door de situatie thuis met strenge ouders, twee scheidingen en veel verhuizingen, raakte ik een beetje in mezelf gekeerd. Toen ik twaalf was ben ik uit mijn vaste omgeving weggerukt zonder dat ik afscheid kon nemen van mensen. Dat gaf mentaal zoveel schade dat ik in de put belandde. Die vriend van mij maakt een beetje hetzelfde mee: omdat hij zijn moeder verloor krijgt hij – net als ik destijds – therapie voor traumaverwerking. Ik denk dat het onderschat wordt wat voor impact het kan hebben als je iemand verliest. Ook voor jongeren die zoiets meemaken willen wij er zijn. Mijn slogan zou zijn dat je de wereld niet kunt veranderen maar wel verbeteren.’

Tekst: Rutger de Quay
Foto: Levien Willemse

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top